Intervija

Jurkāns: vēlēšanās krievi Latvijā ir parādījuši, ka šeit viņi ir sveši

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad krievi uzskata, ka "mūsējos sit!", viņi saliedējas ap saviem līderiem, nevis pretēji, uzsvēra Jānis Jurkāns.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Krievijas prezidenta vēlēšanas ir apliecinājušas: Vladimirs Putins Krievijā guvis tiesības saukties par nācijas līderi, bet krievvalodīgo vēlētāju izturēšanās Latvijā parādīja, cik lielā mērā viņi ir atsvešinājušies no valsts. Par to intervijā RuBaltic.Ru pastāstīja valsts bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

Mēs ieraudzīsim citu Krieviju

Putins izcīnījis uzvaru Krievijas prezidenta vēlēšanās – par viņu balsis atdevuši 76,69% vēlēšanu dalībnieku, liecina dati pēc 99,94% vēlēšanu biļetenu apstrādes. Latvijas teritorijā vēlēšanās piedalījās 20 765 cilvēki, par Putinu nobalsoja 19 608 vēlētāji (94,4%).

"Droši vien, iespējams apgalvot, ka viņš Krievijā saņēmis nācijas līdera, ne tikai prezidenta tiesības, jo ar tādiem rezultātiem diezin vai var palepoties kāds cits valsts vadītājs pasaulē, — uzsvēra Jurkāns. – Tāpēc arī tāds vēlētāju līmenis un tas, ko redzēju Rīgā… Latvijā nobalsoja divdesmit tūkstoši Krievijas pilsoņu. Protams, tik lielā skaitā cilvēki gāja tieši Putina dēļ."

Jurkāns atzīmēja, ka vēlēšanu priekšvakarā veidojusies spriedze attiecībās ar Rietumiem mobilizējusi Krievijas iedzīvotājus. 

"Runājot par Rietumu "palīdzību" prezidenta vēlēšanās Krievijā, gribu atzīmēt, ka "māte Terēze" (Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja – red.) arī, protams, deva savu artavu. Un tas cilvēkiem lika mobilizēties. Atceros, kā pērnruden pirms Latvijas pašvaldību vēlēšanām Edvīns Šnore sāka runāt par "krievu utīm", no kurām jātiekot vaļā. Protams, tas mobilizēja rīdziniekus. Krievi iesaucās "mūsējos sit!", aizgāja uz vēlēšanām un nobalsoja par Ušakovu. Tāpēc, kad "mūsējos sit", krievi saliedējas ap saviem līderiem, nevis otrādi," – paskaidroja diplomāts.

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas prezidenta vēlēšanas Rīgā
Очередь на избирательный участок в Консульском отделе РФ в Риге, где проходит голосование на выборах президента РФ - Sputnik Latvija
Krievijas prezidenta vēlēšanas Rīgā

Jurkāns pauda cerību, ka Krievijas prezidents atrisinās priekšā stāvošos uzdevumus. "Ceru. Šim nolūkam viņš sastādīs jaunu valdību, kas tiks galā ar iecerētajām reformām, par ko stāstīja Putins. ceru, ka viņš kardināli mainīs visus savus ekonomistus un finansistus un ar laiku pierādīs, ka Krievija var. Pēc sešiem gadiem mēs ieraudzīsim citādu Krieviju," – ir pārliecināts Jurkāns.

Viņš atgādināja, ka krievi ar savu vēsturi ir pierādījuši, ka var, lai arī ar prātu viņus neaptvert.

"Ceru, ka arī tagad krievu cilvēkiem izdosies. Varbūt tagad, pēc vēlēšanām, kad beidzot tiks aptverts acīmredzamais, ka neizdosies atbrīvoties no Putina ne ar kādām sankcijām un propagandas kampaņām, prātā ienāks vēl viena doma: ir jāvienojas," – uzsvēra bijušais valsts ārlietu ministrs.

Latvija pati ir atgrūdusi savus krievus

Pēc Jurkāna domām, krievu vēlētāju rīcība Latvijā apliecina: viņi ir atsvešināti no valsts, kurā dzīvo.

Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Pēc 99% vēlēšanu protokolu apstrādes noskaidrojies: Vladimirs Putins saņēmis 76,67% balsu

"Principā, tā ir. Tā ir demonstrācija: jūs mums esat sveši. Mūsu prezidents dzīvo tur… Es to saku jau 27 gadus. Mēs esam nosaukuši mūsu krievus par svešiniekiem, un daudzi tādi ir kļuvuši. Manuprāt, šeit nav nekādas promaskaviskas pozīcijas, lai ko tur teiktu. Tāpēc, ka mums – Latvijā, Igaunijā un Lietuvā ir svarīgi saprast, kādai Krievijai kaimiņos dzīvosim. Ir neprātīgi priecāties par kaimiņu neveiksmēm, par to, kā runā par Putinu, ka pieņem jaunas sankcijas," – ir pārliecināts politiķis.

Vienlaikus Jurkāns norādīja, ka Putina uzticības mandāts Krievijā un ārvalstīs nekādi neietekmēs krievvalodīgo stāvokli Latvijā.

"Krievijai ir citas ārpolitiskās prioritātes. Un lozungi "mēs aizsargāsim krievus Baltijā" nekad nav darbojušies. Krieviem pašiem sevi ir jāaizsargā kaut kādā veidā. Viena forma – ieplūst Latvijas pilsoņu rindās, lai ietekmētu politisko un ekonomisko situāciju. Tāpēc vajag naturalizēties tiem, kam uz to ir tiesības. It īpaši jauniešiem, kuri jau pārvalda valodu un ir brīvi no agrākajiem šabloniem. Tikai tā viņi var mainīt attieksmi pret sevi," – uzskata diplomāts.

Viņš uzsvēŗa, ka ne krievi bez latviešiem, ne latvieši bez krieviem "nespēs uzlabot savu ekonomisko stāvokli (protams, ierēdņi neskaitās), atrisināt aizvien pieaugošās ekonomiskās problēmas".

"Bez visas tautas piekrišanas, bez tās pašas Latvijas nācijas (visu Latvijas iedzīvotāju) gribas varasvīriem nekas neizdosies. Viņiem nekaitētu iegūt kaut drusciņu uzticības, ko saņēmis Putins," – noslēgumā piezīmēja Jānis Jurkāns.

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas prezidenta vēlēšanas Rīgā
Голосование на выборах президента РФ на избирательном участке в посольстве РФ в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas prezidenta vēlēšanas Rīgā
Ziņu lente
0