Deputāts: bez kravu tranzīta Latvijai draud sociālā degradācija

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasКонтейнерный поезд
Контейнерный поезд - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministra Kariņa viedoklis par kravu tranzītu ir tuvredzīgs un neatbilst Latvijas ekonomikas senajām tradīcijām, uzskata deputāts Nikolajs Kabanovs.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Ja Latvija neattīstīs kravu pārvadājumu nozari, valstī iespējama sociālā degradācija. Šajā nozarē nodarbināts liels skaits cilvēku – no mašīnbūvētājiem līdz programmētājiem, paziņoja Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs intervijā BNN. Premjerministra Krišjāņa Kariņa izteikumi šajā kontekstā, pēc viņa domām, ir bezatbildīgi.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Pēc pusgada būs skaidrs, kas notiks ar kravu tranzītu Latvijā

Iepriekš vēstīts, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš Saeimā paziņoja, ka tranzīta un banku sektora darbības modelis Latvijā ir novecojis un nevar padarīt valsti bagātu.

Deputāts Kabanovs, komentējot Ministru prezidenta izteikumus, atgādināja, ka tranzīta nozare nenozīmē tikai kravu pārvadājumus, bet arī visu sarežģīto procesu, kas ietver gan mašīnbūvi, gan sakaru nodrošināšanu, gan IT sfēru. "Latvijai tā dod būtisku pievienoto vērtību. Tranzīts apkalpo lielu skaitu saistīto kompāniju, kas pārstāv norādītās nozares. Ja mēs samazināsim kravu plūsmas pa dzelzceļu, tas nozīmē, ka darbu zaudēs ritošā sastāva remonta meistari, IT speciālisti un tā tālāk," teica Kabanovs.

Pēc viņa domām, Kariņa viedoklis šajā kontekstā diezin vai mainīsies, un Latvijas kravu pārvadātāji un stividori būs spiesti gaidīt, kad nomainīsies valdība.

Politiķis uzskata, ka nepārdomāta ir arī ostu pārvaldes reforma, ko ierosinājis satiksmes ministrs Tālis Linkaits, - daudzi uzņēmēji iebilduši pret pārmaiņām. Pēc Kabanova domām, ostu reformu vajadzētu īstenot ciešā saiknē ar speciālistiem no kravu pārvadājumu sfēras un nozares asociācijām.

Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2021
Eiroprovince bez Krievijas tranzīta: Puškovs apsūdzēja Latvijas prezidentu tukšvārdībā

"Nezinu, kāpēc to uzspiež no augšas, tomēr mijiedarbības ministrijas un uzņēmēju starpā nav. Tagad Satiksmes ministrija īsteno, var teikt, ostu okupāciju. Viņi ieceļ savus vadītājus, tātad piespiež pārējos darīt to, ko viņiem pavēl," teica Kabanovs.

Viņš atgādināja, ka daudzi uzņēmēji pauduši atbalstu tā saucamajam Liepājas modelim, kura ietvaros ostas pārvaldē iesaistīti gan valsts un pašvaldību pārstāvji, gan arī uzņēmēji. Liepājas osta ir vienīgā Latvijā, kur saglabājies stabils kravu apgrozījums.

"Diemžēl, neredzu Satiksmes ministrijā nekādu progresīvu pieeju tranzīta uzturēšanai. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits drīzāk nožņaugs tranzītu ar savām ar ostām un ostu pārvaldi saistītām iniciatīvām," paskaidroja Kabanovs.

Ziņu lente
0