LDz samaksās sodu no nodokļu maksātāju naudas un palūgs valstij vēl

© Sputnik / Sergey MelkonovГосударственное акционерное общество "Latvijas dzelzceļš"
Государственное акционерное общество Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rūdolfa Meroni kontrolētā kompānija "Baltijas Ekspresis" izcīnījusi uzvaru lietā pret Latvijas dzelzceļu. LDz apstrīdējusi sodu tiesā.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. "Latvijas dzelzceļš" pārsūdzējis tiesā sodu 5,7 miljonu eiro apmērā, kas uzlikts tās meitas uzņēmumam – "LDz Cargo" – Konkurences padome konstatējusi ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu kravu pārvadājumu tirgū un traucēkļu radīšanu konkurentiem, vēsta TV3 programma Nekā Personīga. Uzņēmuma vadība pārmetumus uzskata par nepamatotiem. Tā norāda, ka iespaidīgo naudu samaksās visi nodokļu maksātāji, ja tas netiks atcelts.

Вид на железную дорогу - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2020
Tagad vagoni: "LDz Cargo" izsludina izsoli

Konkurences padomes vēsturē  ir gadījumi par soda samazināšanu pat uz pusi, taču šoreiz šāds piedāvājums nav izskanējis. Konkurences uzraugi apgalvo, – ja sodu piemērotu Eiropas komisija, tas varētu būt vēl lielāks.

Koncerns "Latvijas dzelzceļš" uztur valsts infrastruktūru un vienlaikus strādā komerciālo pārvadājumu tirgū. Kravas pa dzelzceļu ved tikai četri uzņēmumi.  Visvairāk līdz pat 80% no kopējā tirgus  nodrošina "Latvijas dzelzceļa"  meitas kompānija "LDz Cargo".

"LDz Cargo" ir vienīgais dzelzceļa uzņēmums, kas drīkst pārvadāt kravas nelielā posmā no Krievijas  un Baltkrievijas robežas līdz dzelzceļa mezgliem Daugavpilī un Rēzeknē. Nešķērsojot šo teritoriju, pārvadātāji tālāk uz citām vietām Latvijā netiek. Ja klienti vēlas nosūtīt vai saņemt kravu caur Latviju, tad neizbēgams sadarbības partneris pierobežā ir "LDz Cargo", kas brīvi var noteikt pārvadājuma maksu. Tāpēc uzņēmums spēj ietekmēt visu pārvadātāju biznesu, stāsta žurnālisti.

Pirms trim gadiem sūdzību par iespējamu "Ldz Cargo" dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu gan  Konkurences padomē, gan Eiropas komisijā iesniedza  privātais pārvadātājs  "Baltijas ekspresis".

Железнодорожный переезд - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2020
Kravu nekļūs vairāk, jāieņem svešs "lauciņš": ko nozīmē jaunais LDz biznesa modelis

AS "Baltijas ekspresis" valdes priekšsēdētājs Māris Bremze 2019. gada maijā norādīja: "Situācijā, ka atnāk faktiski mans klients pie "LDz Cargo", viņi var pateikt: OK, jūs esat šeit, ja vedīsiet ar mums no robežas līdz pat Ventspilij, mēs jums iedosim zemāku tarifu. Ja jūs brauksiet ar "Baltijas ekspresi", tad tādā gadījumā mēs jums līdz Daugavpilij iedosim ļoti lielu tarifu, kas padarīs savukārt "Baltijas ekspreša" transportēšanu no Daugavpils  bezjēdzīgu. Tāda tā reālā situācija."

Konkurences padome pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas atzinusi, ka LDz meitas uzņēmums ir apgrūtinājis konkurentu darbību Krievijas un Baltkrievijas pierobežā. Tāpat visā Latvijas teritorijā nepamatoti noteikusi maksu par privātpersonām piederošu kravas vagonu dīkstāvi uz koplietošanas ceļiem. Par šiem diviem pārkāpumiem uzlikts turpat 5 694 174 eiro sods.

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis norāda: "Jautājuma pamatotība ir skaidrojama ne tikai ar konkurences kropļošanu Latvijā, bet arī vispār tirgus liberalizāciju Eiropas Savienībā. Par to notiek plašas diskusijas. Līdz ar to Konkurences padome veica tirgus izpēti un lietas ietvaros vērtēja "LDZ Cargo" darbības. Kā rezultātā tika konstatēti šie divi pārkāpumi."

LDz Konkurences padomes atklātajiem pārkāpumiem nepiekrīt un uzlikto naudas sodu uzskata par pārāk bargu. Patlaban ikvienam privātajam pārvadātājam esot neierobežotas tiesības nodrošināt starptautiskos kravu pārvadājumus.

Шпалоподбивочная машина Harsco Rail Mark IV - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Latvijas dzelzceļš izpārdod īpašumus par zemām cenām

LDz valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs saka: "Sods šajā gadījumā ir uzlikts meitas kompānijai, bet mums tas sods jāpilda solidāri. Tas nozīmē, ka mēs kā mātes kompānija nesaņemtu par kaut kādu laika periodu dividendes. Savukārt, nesaņemot šīs dividendes LDZ kā infrastruktūras uzturētājam, būtu apgrūtināta finanšu līdzsvara nodrošināšana, un mums būtu jāgriežas pie valsts ar lūgumu to nodrošināt, jo tas mums ir paredzēts daudzu gadu līgumā, kas ir noslēgts ar valsti. Līdz ar to – tā atkal būtu nodokļu maksātāju nauda."

Uzņēmumam vēl ir iespēja panākt vismaz soda naudas samazināšanu par 10%, ja ne lēmuma atcelšanu, ja tas atzīs vainu un tiks atrasti kaut kādi vainu mīkstinoši apstākļi. Pirms Konkurences padomes lēmuma tas varētu cerēt uz soda naudas apmēra samazināšanu par 20%, tomēr KP un LDz pārrunas ne pie kā nav novedušas.

Ziņu lente
0