"Mums liek nodarboties ar uzņēmējdarbību": latviešu māksliniece par nodokļiem

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция работников культуры "Несуществующая картина" против повышения налогов
Акция работников культуры Несуществующая картина против повышения налогов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamā latviešu māksliniece Dita Lūse ienirusi jaunajos nodokļu aprēķinos autoratlīdzības saņēmējiem. Viņa ir šausmās – daiļrades vietā māksliniekiem tagad nāksies apgūt grāmatvedību.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Aizvadītajā gadā apstiprinātie grozījumu autoratlīdzības nodokļu sistēmā stāsies spēkā no 2021. gada 1. jūlija.

Radošo profesiju cilvēki ne vienu vien reizi jau kategoriski norādījuši, ka nepiekrīt jaunievedumiem. Nodokļu pārmaiņas speciālisti nosauca par katastrofu nozarē. Pazīstamā latviešu māksliniece Dita Lūse uzskata, ka jaunā nodokļu aplikšanas sistēma faktiski var iznīcināt vietējo daiļradi. Tad Finanšu ministrija būs spiesta importēt to no ārzemēm.

Domas par daiļrades nodokli Dita Lūse publicēja Facebook. Publikāciju viņa veltījusi saviem kolēģiem māksliniekiem, rakstniekiem tulkotājiem, komponistiem un citiem autoratlīdzības saņēmējiem.

"Šodien veltīju vairākas savas dzīves stundas, skatoties VID publicēto semināru par turpmāko autoratlīdzības nodokļu aprēķināšanu. Tas bija drausmīgs piedzīvojums! Tomēr iesaku, kaut gan jāņem vērā, ka šis seminārs var atvēsināt jebkuru, ko ir apsēdusi uzmācīgā doma par nodokļu maksāšanu!


Tātad – vispirms viss par to, kāda kārtība ir līdz jūnijam, tad - kāda tā būs no jūnija līdz janvārim, tad nākamā, no janvāra līdz aiznākamajam gadam – vārdu sakot, ik pa pusgadam jāiziet kursi, lai apgūtu nodokļu aprēķināšanas kārtību. Saskaiti ienākumus mēnesī, vai ceturksnī, vai gadā, un no katra skaitļa izsecini kādu citu nodokli, kurus visus liec kopā. Mazā ienākuma nodokļa likme līdz vienai summai, un lielā – gandrīz divreiz lielāka, ja par vienu eiro pārsniedz pirmo likmi, bet tad saskaiti visu kopā, un, ja veidojas starpība, tad samaksā no tās trešo likmi. Un tad vēl viena ienākuma nodokļa likme, kura skar summas, kas ir ārpus manu fantāziju robežām, bet ja nu kas, jānomaksā, jāpārrēķina, jāsamaksā cita likme par starpību. Lielā sociālā nodokļa likme, ja runa ir par vienu summu (bet nesaistītu ar to, no kuras rēķina to iepriekšējo nodokli) vai trīsreiz mazāka likme, ja summa ir cita, bet tad reizi pa 3 mēnešiem visu saskaiti kopā, pārrēķini un samaksā vēl citu likmi par starpību.

Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге против ограничений в связи с пандемией COVID-19 - Sputnik Latvija
Deputāts: uzņēmējiem Latvijā atliek ar skaudību skatīties uz Krieviju un maksāt nodokļus

Mīļie kolēģi, pierakstiet ar atskaitēm un nomaksām saistītos datumus – 17. datums četrreiz gadā, bet arī viens 17.datums reizi gadā; 23.datums katru mēnesi, 28. un 5.datums tikai pa reizei gadā, 15.datums katru mēnesi, bet cits 15. datums ik pa ceturksnim, kurā nedrīkst aizmirst iesniegt iesniegumu, ka neplāno ieņēmumus, jo citādi būs jāmaksā arī par tiem ieņēmumiem, kuru nebūs, un tad būs 20.datums četrreiz gadā, kurā nožēlosi aizmirsto 15.datumu.

Pirms daudziem gadiem parādījās grāmatvežu žurnāls Bilance, kurš kādu laiku profesionālu iemeslu dēļ ik mēnesi iekrita mūsu pastkastītē. Līdz tam brīdim, kad izdevēji aptvēra savas mērķauditorijas vairākumu un sāka starp nodokļu likumu izmaiņām publicēt radošās lapas: manikīra modes jaunumus, knipelēšanas musturu ieteikumus un sieviešu radošās atraisītības kursu reklāmas grāmatvedēm. Tieši šis žurnāls man atausa atmiņā, klausoties semināru, un es aptvēru, ka te slēpjas būtība. Cilvēki VIDā un Finanšu ministrijā zina, kas ir radošums, jo viņi ar to ir saskārušies grāmatvedībai veltītā periodikā! Tas ir tas, ar ko nodarbojas cilvēki pēc darba! Tu ražīgi nostrādā astoņas stundas nodokļu jomā un tad ej radoši atraisīties! Un šādam radošam ierēdnim nav nekādu problēmu ievērot nieka 39 datumus gadā, kad iesniegt pārskatus, atskaites un iesniegumus, vai ik pa trīs ceturkšņiem pārrēķināt ieņēmumus, lai piemaksātu starpības.

Un mums nav ne mazāko cerību, ka kāds tur, tajās finanšu iestādēs, varētu aptvert, ka ir cilvēki, kam radošā nodarbe ir darbs, nevis galvas izvēdināšana, ka visas šīs prasības grauj radošumu, padara to praktiski neiespējamu. Kā teica tēlnieks Gļebs Panteļejevs – "Negribu būt uzņēmējs, gribu būt mākslinieks!". Bet mums liek nodarboties ar uzņēmējdarbību. Īstenībā Finanšu ministrija jau var sākt meklēt līdzekļus, par kuriem varēs importēt radošumu no ārzemēm. Jo vietējās radošās nozares acīmredzot ir paredzēts pārvērst par "Bilances" abonentiem," secināja māksliniece.

Плакат SOS Латвии - Sputnik Latvija
Politoloģe par nodokļu reformu Latvijā: nav nekā atbaidošāka

Atgādināsim, ka, saskaņā ar jaunajiem nodokļu sistēmas grozījumiem, 2021. gada pirmajā pusē autoratlīdzību saņēmējiem nodokļu nomaksas kārtība nemainīsies, bet no 2021. gada 1. jūlija sāksies pakāpeniska pāreja pie jaunās prakses – viņiem būs jāmaksā nodokļi kā saimniecisku darbību veicošām personām, izmantojot kontus ienākumiem no uzņēmējdarbības.
Pērnā gada oktobrī ar pārmaiņām neapmierināti radošo profesiju pārstāvji sarīkoja zibakciju pie Saeimas ēkas, vēlāk arī Doma laukumā. Akcijas dalībnieki atnesa krāsainus ķieģeļus un sakrāva no tiem sienu, kas simbolizēja nespēju un negribēšanu saprast radošo profesiju pārstāvjus.

Ziņu lente
0