Zema alga – pamats aizdomām: kā VID atklāj nodokļu nemaksātājus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID vadītāja Ieva Jaunzeme pastāstīja, kā atšķirt tos, kas nevar samaksāt nodokļus, no tiem, kas nevēlas.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienestā ir izstrādāta metodika, kura ļauj atšķirt tos, kas nevar maksāt nodokļus no tiem, kas nevēlas to darīt, pastāstīja VID direktore Ieva Jaunzeme intervijā RīgaTV 24.

Viņa pastāstīja, ka speciālisti iedala uzņēmumus grupās atkarībā no tā, cik savlaicīgi un cik pilnvērtīgi tie maksā nodokļus.

Pēc Jaunzemes sacītā, algas šajās grupās arī krasi atšķiras.

VID vadītāja pastāstīja, ka uzņēmumu segmentā ar vislabāko nodokļu samaksas disciplīnu vidējā alga ir pusotrs tūkstotis eiro. Nākamais segments ir 900 eiro, un pēc tam seko tie, kas maksā ap 500 eiro.

Viņa uzsvēra, ka runa nav par konkrētām nozarēm: vienas nozares firmas var būt dažādos segmentos.

Купюры евро в конверте - Sputnik Latvija
VID liks darba devējiem pamatot darbinieku zemās algas

Jaunzeme stāstīja, ja celtniecības nozarē alga šobrīd ir vismaz 700-800 eiro, ko paredz nozares ģenerālā vienošanās, kāpēc kādā no uzņēmumiem strādā cilvēks ar 500 eiro algu. Cilvēks taču visu saprot, viņš, visticamāk, neies strādāt par zemāku algu, ja tirgū darba alga ir augstāka.

Tādā veidā tiek noteiktas šīs plaisas. Tad VID skatās, cik ļoti reālā alga atšķiras no tās, ko maksā.

VID vadītāja atzīmēja, ka tā iespējams izcelt uzņēmumus, kur alga ir neierasti zema, salīdzinājumā ar citām līdzīgām firmām. Nodokļu inspektori secina, ka šādos gadījumos var būt augsts aplokšņu algu risks.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, no nākamā gada valdība vēlas paaugstināt nodokļus virknei speciālo nodokļu režīmu darbiniekiem. Opozīcija un ekonomisti brīdina, ka tas var novest pie ēnu ekonomikas izaugsmes, jo mazie uzņēmumi nespēs atļauties maksāt šādus nodokļus par darbiniekiem, kuri strādā pilnu slodzi, un pāries pie aplokšņu algām vai būs spiesti slēgties ciet.

Ziņu lente
0