Latvijas Bankas padomes loceklis nosauca valsts vājās puses šī brīža krīzes pārvarēšanā

© Photo Toms Norde, Valsts kancelejaАндрис Вилкс
Андрис Вилкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrais Covid-19 vilnis reģionos ievērojami pazeminās ekonomikas atjaunošanos Baltijas valstīs, turklāt Latvija palēnina procesu divu vājo iezīmju dēļ.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Jaunais Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks uzskata, ka Latvijai būs nepieciešami aptuveni divi gadi, lai atjaunotu valsts ekonomiku, raksta Tvnet.lv ar atsauci uz Latvijas Radio.

Логотипы Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
ES noved Latviju pie krustcelēm: ko lai upurē – ekonomiku vai cilvēku veselību

Pēc viņa sacītā, otrā Covid-19 viļņa dēļ ekonomikas izaugsme atkal palēninās.

"Mums vajadzēja būt "V" veida attīstībai. Tas nozīmē samērā dziļš, ātrs kritiens un ļoti ātra atgūšanās. Tas tā arī būtu noticis, bet tagad mēs redzam, ka no citiem reģioniem gāžas otrais [Covid-19] vilnis ar krietni lielākiem apmēriem, nekā mēs gaidījām. Līdz ar to ārējo faktoru dēļ atkal varētu būt aizturēts patēriņš un investīcijas, kā arī varētu būt mazāki eksporta apmēri," pateica padomes loceklis.

Tādēļ tagad Baltijas valstis sagaida "U" ekonomikas attīstība, kas prasa vairāk laika.

Pēc Vilka domām, Latvija šī brīža krīzes laikā ir ļoti piesardzīga izdevumos, vien nelielu daļu no pieejamajiem līdzekļiem tā piešķīra palīdzības sniegšanai uzņēmējiem un iedzīvotājiem, lai gan šī summa varēja būt vairākas reizes lielāka.

Galvenās valsts problēmas krīzes pārvarēšanā ir neizlēmība un lēnums, par ko saka baņķiera kolēģi no citām valstīm, atzīmēja Vilks.

"Mums ir ļoti labas idejas, gudri cilvēki, bet mēs minstināmies," sacīja viņš.

Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sliktāk par vidējo Eiropā: pamata optimismam Latvijas ekonomikā nav

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks uzskata, ka krīzes pīķis ir pārvarēts. Pēc viņa domām, noskaņojums ekonomikā ir uzlabojies.

Kopumā valsts ekonomikas atkopšanās prognoze no Covid-19 krīzes sekām izskatās optimistiskāk. To diskusijas laikā ar ekonomistiem un ekspertiem uzsvēra Latvijas Bankas pārstāvji. Gan mājsaimniecības, gan uzņēmēji pārdzīvoja smagu pavasara laiku ar mazākām negatīvām sekām, savukārt vasaras garumā ekonomika manāmi atjaunojās.

Ziņu lente
0