Ne pandēmija, bet Krievija: šprotu importa aizliegums neļauj augt Latvijas uzņēmējiem

© Sputnik / Sergey MelkonovГотовые шпроты вручную сортируют и раскладывают по банкам
Готовые шпроты вручную сортируют и раскладывают по банкам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā Latvijas uzņēmumu darbu zivju pārstrādes jomā ietekmējis Krievijas aizliegums importēt šprotes un pirktspējas krišanās Centrālāzijas valstīs.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Zivju pārstrādes uzņēmums "Brīvais Vilnis" aizvadītajā gadā guvis peļņu, atšķirībā no gadu iepriekš ciestajiem zaudējumiem. Par to liecina informācija vietnē Firmas.lv, vēsta Baltic Course.

Шпроты KAIJA - Sputnik Latvija
Latvijas šprotu ražotājs pastāstīja, uz kurieni pārdod konservus KF vietā

Kompānijas apgrozījums 2019. gadā sastādīja 9,458 milj. eiro – par 26,1% vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma peļņa — 149 597 eiro. 2018. gadā "Brīvais Vilnis" apgrozījums sastādīja 7,5 milj. eiro, zaudējumi — 386 238 eiro. 2017. gadā uzņēmuma zaudējumi sasniedza 1,122 milj. eiro.

Uzņēmuma vadība pastāstīja, ka pērn saražoti 16,4 milj. bundžu zivju konservu, tostarp – 6,8 milj. bundžu šprotu. Pērn uzņēmums pārdevis 17,1 milj. bundžu konservu par 9,5 milj. eiro – par 26% vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma darbības rezultātus pērn ietekmēja Krievijas noteiktais šprotu importa aizliegums un pirktspējas lejupslīde Centrālāzijas valstīs. Kompānija stabilizēja stāvokli Latvijas tirgū, pieauga pārdošanas apjomi Uzbekistānā un Spānijā.

Atskaitē norādīts, ka tās publikācijas laikā "Brīvais Vilnis" nav sajutis Covid-19 pandēmijas ietekmi darbībā. 2020. gadā turpināsies sadarbība ar citiem zivju konservu ražotājiem ar mērķi palielināt pārdošanas apjomus un celt uzņēmuma rentabilitāti.

Atgādināsim, ka 2015. gada jūnija sākumā Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles organizācija Rosseļhoznadzor aizliedza piegādāt Krievijā zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas, ņemot vērā sistemātiskos pārkāpumus, ko iestāde konstatējusi inspekciju gaitā, kā arī benzopirēna saturu produktos.

Финансовый аналитик Дмитрий Голубовский - Sputnik Latvija
Analītiķis: Latvijas skaistā dzīve ir beigusies, palikušas tikai šprotes

2017. gada decembra vidū Rosseļhoznadzor atļāva piegādāt Krievijā šprotes diviem uzņēmumiem no Latvijas un Igaunijas. Piegādes ļauts atjaunot SIA "Karavela" un Igaunijas uzņēmumam DGM Shipping AS. 2019. gada maijā Rosseļhoznadzor anulēja produkcijas importa aizliegumu Igaunijas uzņēmumam Kajax Fishexports AS.

Iepriekš Arnolds Babris pastāstīja, ka "Brīvais vilnis" pat necenšas atgriezties Krievijas tirgū un saņemt atļauju produkcijas piegādēm, lai arī nesen pārdevis KF 30% produkcijas. Viņš norādīja, ka aizliegums izrādījies pārāk sāpīgs, kompānija zaudējusi naudu ne tikai tāpēc, ka zuda iespēja piegādāt produkciju pēc ierastās shēmas, bet arī tāpēc, ka citi uzņēmumi bija spiesti ķerties pie dempinga, lai izpārdotu Krievijas tirgus vajadzībām saražotos produkcijas apjomus.

Ziņu lente
0