Par "negodīgu" dīkstāves pabalsta pieteikšanu VID piemēros 1500 eiro naudas sodu

© Wikipedia / Edgars KošovojsСлужба государственных доходов Латвии
Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Privātpersonai vai uzņēmuma valdes loceklim, kuru pieķers nepatiesu ziņu sniegšanā dīkstāves pabalsta izmaksas pieteikšanas laikā, draud naudas sods līdz 1500 eiro.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Valdības koalīcijas deputāti atbalstīja administratīvā soda ieviešanu par nepatiesas informācijas sniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ar mērķi saņemt dīkstāves pabalstu, paziņoja deputāte Jūlijas Stepaņenko. Par likuma pieņemšanu kopumā vēl ir jānobalso Saeimai.

Saeima 7. maijā vērtēja ierosinājumus likumam "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību". Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) piedāvāja paredzēt likumā, ka par nepatiesas informācijas sniegšanu VID dīkstāves pabalsta saņemšanai privātpersonai vai kompānijas valdes loceklim tiek piemērots naudas sods līdz 300 vienībām (1500 eiro), tiesību atņemšana valdes loceklim ieņemt noteiktus amatus uzņēmumos.

Šis piedāvājums izraisīja opozīcijas deputātu neapmierinātību, kuri norādīja, ka dīkstāves pabalsta aprēķina sistēma jau tā ir piņķerīga un slikti strādā. Savukārt represīvu pasākumu ieviešana likumā radīs papildu negatīvo ietekmi uz kompānijām un darbiniekiem.

Deputāte Jūlija Stepaņenko uzskata, ka tiem, kas VID sniedza nekorektu informāciju, jāliek atgriezt pabalsts, taču sodīšana ar naudas sodiem un amatu atņemšanu krīzes laikā var dot sabiedrībai nepareizu signālu.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Vidējā alga Latvijā ir 1000 eiro, bet 43% dīkstāves pabalstu nesasniedz pat 180 eiro

Deputāte Linda Liepiņa uzsvēra, ka Zakatistova piedāvājums sniedz uzņēmumiem un visiem Latvijas iedzīvotājiem signālu, ka valdība viņiem neuzticas.

Neatkarīgais deputāts Didzis Šmits uzsvēra, ka Zakatistova piedāvājumā nav aprakstīti instrumenti, ar kuru palīdzību VID varētu atklāt iespējamos krāpšanas gadījumus, kas dod uzņēmējiem signālu: mēs jūs sodīsim, jo mums ir aizdomas, ka jūs esat snieguši nekorektu informāciju.

Taču, neraugoties uz opozīcijas iebildumiem, koalīcijas deputāti atbalstīja šo piedāvājumu.

Ziņu lente
0