Ekonomists: Baltijas valdībām ir jāatbalsta reālais bizness, bankas savu nopelnīs

CC0 / MiLaNa19 / Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей Зубец
Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Epidēmijai ir sava loģika: valstij izdevīgāk ir upurēt lielā biznesa un banku nozares intereses – tās savu nopelnīs, kad situācija normalizēsies.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. Latvijas valdība apstiprinājusi jaunos atbalsta pasākumus iedzīvotājiem un biznesam koronavīrusa izplatības radītās krīzes apstākļos. Cita starpā pasākumi ietver palīdzību lauksaimniekiem 45,5 miljonu eiro apmērā.

Nepārvaramas varas apstākļos Baltijas valstu valdībām vispirms vajadzētu padomāt par sava pārtikas tirgus aizsardzību, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja ekonomikas zinātņu doktors, Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors Aleksejs Zubecs.

Эксперт Василий Колташов  - Sputnik Latvija
Ekonomists: ES nedos ne centa Baltijas valstu ekonomikas atbalstam

"Vecās Eiropas valstis izvērtē iespējas stimulēt savu pārtikas preču tirdzniecību citās Eiropas valstīs. var notikt tā, ka šie produkti ieplūdīs Baltijas tirgū, un tas var novest pie dempinga, tātad – pie vietējo pārtikas preču ražotāju bankrota," brīdināja Zubecs.

Analītiķis atzīmēja, ka brīvais tirgus ir laba lieta no ekonomiskās loģikas viedokļa, taču sava loģika ir arī epidēmijai.

"Kad mēs runājam par pandēmijas apstākļiem, aicinājumi saglabāt brīvo tirdzniecību ir labi tikai finanšu struktūrām, kas vēl joprojām nodrošinās ar tirdzniecību saistītās naudas plūsmas. No epidēmijas loģikas viedokļā... vajag atbalstīt pašmāju biznesu, bet bankas lai pelna ar kaut ko citu vai pelna vēlāk, kad atjaunosies ekonomiskais stāvoklis pasaulē," uzsvēra Zubecs.

Pēc eksperta domām, Baltijas valstīm vajadzētu upurēt lielā biznesa intereses un spert soļus pašas valsts finansiālā stāvokļa stabilizācijai, jo, apstājoties virkne nozaru, nodokļu bāze sarūk, bet izdevumi pieaug.

Ārkārtas situācijas režīms koronavīrusa infekcijas izplatības ierobežošanai patlaban Latvijā ieviests līdz 12.maijam. Pieņemti stingri ierobežojošie noteikumi, kuru ietekmē cietusi virkne ekonomikas nozaru, ieskaitot pārvadājumus un tūrismu.

Valdība informēja, ka novirzīs divus miljardus eiro iedzīvotāju un biznesa atbalstam pašreizējās krīzes apstākļos.

Зубец: страны Балтии должны поддержать реальный бизнес, а банки свое заработают
Ziņu lente
0