Elektroenerģijas tirdzniecības jaunie noteikumi: kas tagad nemaksās OIK

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENСолнечные батареи на крыше жилого дома
Солнечные батареи на крыше жилого дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība apstiprinājusi jaunos elektroenerģijas tirdzniecības noteikumus: kas tiks atbrīvots no OIK apmaksas un kādos gadījumos "Sadales tīkls" būs spiests samaksāt kompensāciju.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Mājsaimniecībām vairs nenāksies maksāt OIK par pašu saražoto elektroenerģiju. Atbilstošos noteikumus par tā saucamās "neto sistēmas" pielietojumu apstiprinājusi Latvijas valdība, vēsta Ekonomikas ministrija.

Tagad neto sistēmas lietotāji tiek atbrīvoti no obligātā iepirkuma komponentes mainīgās daļas nomaksas par to elektroenerģijas apjomu, ko gada laikā paši saražojuši, nodevuši tīklā un saņem atpakaļ.

Atbalstīsim "zaļo" enerģiju

EM informēja, ka neto sistēma ieviesta kā valsts atbalsta mehānisms atjaunojamas elektroenerģijas ražošanai un iedzīvotāju iestaistīšanai ražošanas procesā. Neto sistēma ir elektroenerģijas patērētāju norēķina mehānisms par pašu saražoto enerģiju.

2020.gada marta sākumā neto sistēmā piedalījas 519 mājsaimniecības ar mikroģeneratoru kopējo jaudu 2,6 megavatu apjomā. Pārsvarā runa ir par Saules paneļu iekārtām.

Iepriekš eksperts enerģētikas jautājumos Reinis Āboliņš Latvijas radio ēterā pastāstīja, ka mājsaimniecībām ir iespēja nodot saražotās elektroenerģijas pārpalikumu tīklā, taču tās mulsina fakts, ka atkal nopērkot to pašu apjomu, ir jāsamaksā pilna cena, ieskaitot OIK, tāpēc cilvēki nesaskata īpašu pievienoto vērtību atjaunojamās elektroenerģijas ražošanas procesā. Tagad problēma ir atrisināta.

Tāpat pilnveidotas arī normas tirgus datu apmaiņas un glabāšanas jomā, lai sistēmas operatori varētu pārskatāmāk un efektīvāk apmainīt informāciju. Šis process tiks labāk automatizēts, tādējādi samazinot izdevumus.

Kādā gadījumā gaidīt kompensācijas

Grozījumi paredz arī mehānismu, saskaņā ar kuru operators "Sadales tīkls" piešķir kompensāciju patērētājiem neplānotu elektroenerģijas padeves traucējumu gadījumā, ja tie ilgst vairāk kā 24 stundas.

Tā sadales tīkla operatoram parādīsies papildu stimuls, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroenerģijas padevi pēc iekārtu bojājuma. EM norāda, ka šis regulkējums ļaus Latvijai pacelties augstāk Pasaules bankas reitingā Doing Business, kas apkopo uzņēmējdarbības apstākļus.

Ziņu lente
0