"Robežas nav bēda, mums nav ko vest": koronavīruss galē nost Latvijas autopārvadātājus

© Foto : ГПК БеларусиОчередь из фур на границе с Литвой
Очередь из фур на границе с Литвой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšzemes pārvadājumi Latvijā apstājas, šoferiem ir panika – tas ir ekonomikas genocīds! Bez valsts palīdzības transporta uzņēmumi Latvijā cietīs globālu krahu.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Latvijas Starptautisko autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" izpilddirektors Aleksandrs Čerkasovs pastāstīja radio Baltkom intervijā par nopietnu krīzi transporta pārvadājumu nozarē.

Самолет Boeing 737-36Q авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Satiksmes ministrs prognozēja, kad Latvija atvērs robežas

Pēc viņa sacītā, patlaban situācija ir ļoti sarežģīta. Lielākajai daļai Latvijas transporta firmu nav atlicis nekāda finanšu slāņa – tie iztērējuši to, lai noturētos ārkārtējās situācijas režīmā, ko ieviesa koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Tagad šis vīruss vienkārši galē nost Latvijas pārvadātājus. Un tie tagad pieprasa palīdzību no valsts, jo tā ir nepieciešama izdzīvošanai.

"Ja tagad apstāsies transporta sektors, aina būs ļoti bēdīga," uzsvēra Čerkasovs.

Un rindas pie robežām nav lielākā transporta uzņēmumu nelaime. Attālināta darba apstākļos tiem draud pilnīga izmiršana.

Dažas nozares, kā skaidro "Latvijas auto" vadītājs, nestrādā attālināti. Un tā kā šobrīd visa Latvijas ekonomika strādā attālināti, tad iznāk, ka ražošana ir apstājusies. Nav ko vest.

Pie tam pēdējā laikā pārvadājumu cenas ir kritušās, tādēļ paziņojumi par to, ka produktu cenas ir palielinājušās loģistikas dēļ, ir viltus ziņas.

Čerkasovs pastāstīja, ka transporta kompānijām maksā pat mazāk, nekā iepriekš. Nozare ir katastrofiskā stāvoklī. Un Latvijas varasiestādēm ir jāreaģē nekavējoties.

Jau ir nonācis līdz tam, ka apstājas iekšzemes pārvadājumi. Šoferi krīt panikā, lai gan likās, ka viņi pie visa ir pieraduši.

"Tas ir ekonomikas genocīds, citādi to nevaru nosaukt. Ir nepieciešamas citas darbības, valsts palīdzība," ceļ trauksmi Čerkasovs.

Solīja atbalstīt

Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka valsts piešķirs līdz pat miljardam eiro ekonomisko seku mazināšanai saistībā ar vīrusa izplatības sekām finanšu instrumentu veidā uzņēmumiem.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Piga dīkstāves pabalsta vietā: kā ar viltīgiem filtriem atņemt cilvēkiem naudu

Daļa šo līdzekļu būs pieejama ar banku un finanšu attīstības aģentūras "Altum" programmu starpniecību, piemēram, kredīta garantiju veidā. Jautājumu par "Altum" programmu aktivizāciju valdība izskatīs nākamnedēļ.

Bijusī valsts finanšu ministre, Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola stāstīja, ka Latvijai koronavīrusa Covid-19 izplatības dēļ ir jāgatavojas lieliem izdevumiem un derētu vienoties ar Eiropas Komisiju, lai valstij atļauj palielināt budžeta deficītu.

Pēc viņas domām, valstij vajadzētu noteikt kompānijas, kuras epidēmijas dēļ cieš lielākos zaudējumus, un sniegt tiem maksimāli iespējamo palīdzību.

Ziņu lente
0