Bloomberg: Saūda Arābijai draud "neiedomājama krīze"

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтанговый насос на нефтяной скважине
Штанговый насос на нефтяной скважине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četru gadu laikā sešu Persijas līča monarhiju finansiālo aktīvu tīrais apjoms sarucis aptuveni par pustriljonu dolāru, vēsta Starptautiskais valūtas fonds.

RĪGA, 24. martsSputnik. Savulaik Persijas līča monarhijām izdevās "apseglot" naftas bagātības, taču tuvākajā nākotnē Saūda Arābiju un tās kaimiņus varētu sagaidīt nopietnas finansiālās problēmas, uzskata aģentūras Bloomberg analītiķis Deivids Fiklings.

"Tagadējais cenu karš naftas tirgos tikai paātrinās brīža tuvošanos, kad Persijas līča valstu ekonomiku nestabilajam raksturam tiks izstādīts nežēlīgs rēķins," Fiklinga teikto citēja RIA Novosti.

Kā piemēru autors aprakstīja situāciju ar Saūda Arābijas valdības finanšu aktīviem – tās CB zelta valūtas rezerves plus suverēno fondu aktīvi mīnus valdības parādi. "Tie ir samazinajušies un sastāda tika 0,1% no nacionalā iekšprodukta, bet četrus gadus – līdz 2018.gadam – tie sastādīja 50%," atgādināja analītiķis.

Saskaņā ar Starptautiskā valūtas fonda datiem, šo četru gadu laikā sešu Persijas līča monarhiju finansiālo aktīvu tīrais apjoms sarucis aptuveni par pustriljonu dolāru un sastāda divus 2 triljonus, norādīja Fiklings.

"Ja apogejs naftas pieprasījumā nebūs vērojams pirms 2040.gada, atlikusī summa, pēc SVF ekspertu domām, beigsies līdz 2034.gadam. Ja nafta maksās 20 dolārus par barelu, aktīvi tiks izsmelti vēl ātrāk, un šo valstu kases iztukšosies jau 2027.gadā," viņš atzīmēja.

Analītiķis piezīmēja, ka, pēc SVF domām, ja naftas cena svārstīsies 50-55 dolāru diapazonā, Saūda Arābijas zelta valūtas rezerves jau 2024.gadā saruks aptuveni līdz summai, kas sastāda importa izdevumus piecu mēnešu periodā. Viņš norādīja, ka tamlīdzīgs variants ir visai satraucošs, jo jau pēc dažiem mēnešiem karalistē var iestāties "neticama krīze" un tā būs spiesta atteikties no fiksētā dolāra kursa, kas uzturēja globālo naftas tirdzniecību veselas paaudzes dzīves laikā.

Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerika prāto, kā sodīt Krieviju par naftas tirgus sabrukumu

Pēc autora domām, pašreizējā situācijā tamlīdzīgs variants izskatās teju vai optimistisks. Fiklings atzīmēja, ka Persijas līča monarhijām ir vajadzīgas augstas naftas cenas, lai nodrošinātu sabalansētu budžetu. Larī reģiona valstu centrālās bankas un suverēnie fondi ir sakrājuši summas, kas palīdzēs parvarēt tamlīdzīgu krīzi, zemu naftas cenu apstākļos tās var ātri izsīkt.

"Persijas līča monarhijām izdevies "apseglot" lielisku bagātības vilni un nosēdēt uz tā aptuveni pēdējo pusi gadsimta, taču jebkurš vilnis galu galā sašķīst. Nākamās paaudzes vairs nekad neieraudzīs bagātības, ko šodien izmanto Persijas līča valstis," konstatēja kolumnists.

Kopš marta sākuma naftas cenas kritušās gandrīz divas reizes, ņemot vērā pieprasījuma krišanos koronavīrusa epidēmijas rezultātā un OPEC+ darījuma laušanu, kā arī Saūda Arābijas solījumus būtiski palielināt ieguvi – pat līdz 13 miljoniem barelu diennaktī. Brent markas naftas maija fjūčeri piektdien tika tirgoti aptuveni par 27-30 dolāriem par barelu.

Ziņu lente
0