Latvijas Banka brīdina par ārkārtīgi nopietnām izmaiņām valsts ekonomikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Banka brīdina: nozaru asociāciju un uzņēmumu atbalsta pasākumi ir jāizstrādā un jāsāk pielietot nekavējoties.

RĪGA, 16. marts - Sputnik. Vakar, 15.martā Latvijas Banka savā vietnē publicēja oficiālo viedokli, kurā pauda bažas par ārkārtīgi nopietnajām sekām, ko Latvijas ekonomikā var atstāt vīrusa "Covid-19" izplatīšanās, raksta Tvnet.lv.

"Pašlaik precīzu vērtējumu par koronavīrusa (COVID-19) ietekmi uz globālo un Latvijas tautsaimniecību izteikt ir priekšlaicīgi. Vienlaikus jau ir skaidrs, ka šī ietekme būs būtiska, jau šobrīd vērojama nozīmīga lejupvērsta ietekme uz vairāku nozaru darbību, un tā rezultātā būs nepieciešama aktīva politikas veidotāju iesaistīšanās ar atbalsta pasākumiem," vēsta Latvijas Banka.

Seku mērogs būs atkarīgs no ārkārtas stāvokļa plašuma un ilguma, akcentēja LB speciālisti.

Hercogs - Sputnik Latvija
Latvija gatavojas lieliem izdevumiem koronavīrusa dēļ: kā palīdzēs uzņēmumiem

Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācija (OECD) aprēķinājusi, ka koronavīruss var samazināt ekonomikas izaugsmi Eiropas valstīs par aptuveni 0,2-1,3 procentu punktiem, taču, ja neizdosies īsā laikā apturēt vīrusa izplatību, iespējama arī nopietnāka recesija.

"Lai gan vīrusa izplatība Latvijā pašlaik ir zemāka kā vairākās citās Eiropas valstīs, atsevišķas tautsaimniecības nozares jau šobrīd saskaras ar tā radītajām ekonomiskajām sekām, piemēram, tūrisma un viesmīlības nozare, aviotransports. Turklāt vīrusa izplatībai nepieciešamie iedzīvotāju mobilitāti ierobežojošie pasākumi arī turpmāk sašaurinās tautsaimniecības aktivitāti. Vīrusa izplatība tautsaimniecības kontekstā rada gan pieprasījuma un konfidences šoku (iedzīvotāju ierobežota mobilitāte un augstā neziņa), gan piedāvājuma puses šoku (pārrāvumus piegādes ķēdēs)," ir noraizējušies Latvijas Bankas pārstāvji.

Tāpat struktūra uzsvēra, ka ir svarīgi nepieļaut darbinieku masveida atlaišanu un uzņēmumu maksātnespēju.

Jāveido valsts institūciju cieša sadarbība ar nozaru asociācijām un uzņēmumiem, jo vīrusa izplatību un ietekmi valsts tautsaimniecībā nav iespējams iepriekš prognozēt. Šī iemesla dēļ tuvākajā laikā liela nozīme būs valsts atbalstam, ko plāno ieviest Eiropas Komisija.

Latvijas Banka akcentēja, ka starp primārajiem atbalsta pasākumiem varētu būt nodokļu nomaksas termiņu pagarināšana, īslaicīgi ierobežojumi īres līgumu laušanai, soda naudu iesaldēšana un tamlīdzīgi soļi.

Ziņu lente
0