"Tas ir uz ilgu laiku". Analītiķis novērtēja naftas cenu krituma sekas

© SputnikФинансовый аналитик Дмитрий Голубовский
Финансовый аналитик Дмитрий Голубовский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis paskaidroja, ar ko ir saistīts katastrofiskais pasaules naftas cenu kritums, un atzina, ka pagaidām neredz pamatu optimismam.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Pirms pāris dienām naftas cenas nokrita gandrīz par trešdaļu. "Brent" naftas barels cenā samazinājās līdz 31,38 dolāriem, WTI – līdz 27,9 dolāriem. Otrdien nafta nedaudz koriģējās plusa virzienā: "Brent" tirgo par aptuveni 35,7 dolāriem par barelu, WTI – 32,5 dolāri.

Диаграмма - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vispasaules panika. Kas un kāpēc to radījis? Kas tagad notiks?

Diemžēl, pesimisms šajā situācija ir pamatots, paziņoja Sputnik Latvija finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

"Situācija pasaulē tiešam neizskatās ļoti optimistiska, atšķirībā no visiem iepriekšējiem gadiem, un ne tik daudz koronavīrusa un ar to saistīto baiļu dēļ, cik naftas pieprasījuma krituma dēļ. Tā kā visi ir iebiedēti, samazinājusies starptautiskā tirdzniecība un tūrisms, krities – ļoti stipri – arī degvielas patēriņš. Pasaulē ir atcelts daudz reisu, lidmašīnas sākušas daudz mazāk lidot un banāli mazāk sadedzina petroleju. Naftas reālais pieprasījums pasaulē ir ievērojami samazinājies – ar to arī ir saistīts esošais naftas cenu kritums," paskaidroja Golubovskis.

Pēc analītiķa sacītā, ražotājiem atliek vai nu meklēt dziļākus kompromisus, vai lauzt esošās vienošanās un pāriet pie cenu kara, kad katrs cenšas noturēt savu tirgus daļu saasinātās konkurences situācijā.

"Ja pērnā gada beigās izdevās vienoties par kvotu samazināšanu, tad šoreiz vienošanās izgāzās, turklāt to izdarīja abas puses, lai gan pastāv tieksme tajā vainot tikai un vienīgi Krieviju. Patiesībā Krievija bija ar mieru samazināt ieguvi līdz 600 tūkstošiem barelu diennaktī, taču Saūda Arābija pieprasīja vai nu 1,5 miljonu, vai neko, paziņojot, ka pusmēriem nav jēgas," pastāstīja Golubovskis.

Viņš atzīmēja, ka, lai arī vienošanās netika panākta, pārrunas noritēja mierīgi. "Taču Rijāda atbildēja uz situāciju ar strauju naftas cenu pazemināšanu, piešķirot, starp citu, lielākās atlaides Eiropas patērētājiem. To var vērtēt kā pieteikšanos Krievijas noieta tirgum," uzsvēra eksperts.

Golubovskis uzskata, ka uzsāktais karš par naftas tirgu ilgs ilgāku laiku.

Добыча нефти - Sputnik Latvija
Krievijas koncerns paskaidroja, kāpēc OPEC+ vienošanās KF ir kaitīga

"Bijušie draugi, kā tas parasti notiek, pārtop visnežēlīgākajos pretiniekos. Sagrautā vienošanās no jauna netiks noslēgta. Situācija paliks nepatīkama. Naftas cenas 40 dolāru apmērā par barelu un zemāk – tas ir uz ilgu laiku. Situācija ilgs tik ilgi, cik slānekļa kompānijām pietiks spēka to paciest," nobeigumā sacīja analītiķis.

OPEC un vairāku organizācijā nesastāvošo organizāciju vienošanās (OPEC+) par naftas ieguves samazināšanu darbojas kopš 2017. gada sākuma. To vairākas reizes ir pagarinājuši, savukārt tās nosacījumi tik mainīti. Sestajā martā puses nespēja vienoties nedz par ieguves samazināšanas darījuma parametru izmaiņām, nedz par tā pagarināšanu.

Ziņu lente
0