Baltkrievijai parādījām vidējo pirkstu, KF ir savas ostas: Elksniņš par Latvijas tranzītu

CC BY 3.0 / Vadik_01 / Сортировка / Железнодорожное депо в Даугавпилсе
Железнодорожное депо в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad Krievija aktīvi sāka attīstīt savas ostas pie Baltijas jūras, Latvijas politiķiem vajadzēja dot uzdevumu attīstīt dzelzceļu priekš mazās loģistikas, paziņoja Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš politiķiem uzvēla vainu par to, ka šobrīd Latvijas Dzelzceļam nākas atlaist darbiniekus. Taču pašvaldība ir gatava palīdzēt atrast darbu atlaistajiem, iedrošināja viņš, vēsta Tvnet.lv.

"Laikus taču zināja, ka Krievija būvē savus ostas termināļus, bet uzņēmuma vadītājs apgalvoja, ka lejamās kravas būs. Pazaudējām. Tad pārorientējās uz ogļu kravām. Arī pazaudējām. Kas paliek? Pasažieru pārvadājumu nav, popularitāti uzņem autobusi, kravu kā tādu nav. Dzelzceļš pie tā nav vainīgs, pie tā ir vainīgi politiķi, kuri jau pirms 10 vai 15 gadiem nav devuši uzdevumu attīstīt dzelzceļu cita veida pārvadājumiem - mazajai loģistikai.

Экс-премьер Латвии Вилис Криштопанс  - Sputnik Latvija
Krištopāns: visas valstis bagātos cenšas piesaistīt, tikai Latvija dara pretēji

Daugavpilī uz dzelzceļa nav neviena iekrāvēja, kurš varētu iekraut vagonā paleti. Viens ir, 70. gadu ražojums: bez tehniskās apskates un nevar izbraukt no teritorijas. Nav pierobežas sadarbības mazās loģistikas jomā. Arī ostas ir bremzējušas tranzītu ar ostas nodevām, jo pats dzelzceļš pēc būtības nav dārgs, tas ir konkurētspējīgs. Kad bija lejamās kravas, mēs "parādījām vidējo pirkstu" baltkrieviem. Un ko viņi darīja? Aizgāja ar savām investīcijām uz Klaipēdu. Tas ir ārpolitikas rezultāts," sacīja Elksniņš.

Pēc viņa sacītā, pašvaldība ir izveidojusi darba grupu, kuras uzdevums ir palīdzēt atlaistajiem LDz darbiniekiem iekārtoties darbā. Elksniņš atzīmēja, ka dzelzceļnieki ir lieli profesionāļi, bet darbaspēka pietrūkst. Viņš pastāstīja, ka pilsēta cer piesaistīt uzņēmējus, kuri šobrīd autobusiem pārvadā strādniekus no Daugavpils, pārnest savu ražošanu uz turieni. Tostarp Daugavpils var būt pievilcīga vieta uzņēmumiem, kuriem nav svarīga konkrēta atrašanās vieta – zvanu centri, IT kompānijas. Daugavpils var piedāvāt tiem optimālus izdevumu nosacījumus, turklāt šeit ir lētāks darbaspēks, nekā, piemēram, Rīgā. Runājot par dzelzceļu, Daugavpilij, pēc viņa teiktā, būtu ļoti svarīgi saglabāt lokomotīvju remonta depo, un no aprīļa tās tiks remontētas tikai tur. "Man patiesi žēl, ka šāds depo tiek slēgts Rīgā," nobeigumā sacīja viņš.

2019. gadā dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms, salīdzinot ar 2018. gadu, samazinājies par 15,8%, līdz 41,492 miljoniem tonnu. Šajā fonā kompānija Latvijas Dzelzceļš paziņoja par 1500 darbinieku atlaišanu šī gada laikā – tā ir ceturtā daļa no visa uzņēmumu darbinieku skaita.

Ziņu lente
0