Putins piezvanījis ar negaidītu piedāvājumu un apracis Latvijas cerības uz naftas tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovПустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию
Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija cerēja, ka varēs nopelnīt ar naftas tranzītu uz Baltkrieviju caur savām ostām, taču 2020. gada sākumā to apsteidza Lietuva. Ja tagad Putins un Lukašenko vienojušies par piegādēm no Krievijas, tranzīta nebūs arī ilgtermiņa perspektīvā.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Krievijas un Baltkrievijas prezidenti Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko apsprieda jautājumu par Krievijas naftas piegādēm republikā. Lukašenko pastāstīja, ka Putins piedāvājis šogad kompensēt Minskai 300 miljonus dolāru, kas izkritīs no valsts ienākumiem, ņemot vērā muitas nodevas sarukumu, tātad saglabāt 2019. gada noteikumus, vēsta BelTa.

Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Baltkrievijas nafta neglābtu Ventspils ostu: kravu apgrozījums krities par 43%

"Vladimirs Putins piedāvāja aprēķināt, cik mēs zaudēsim 2020. gadā muitas nodevas sarukuma dēļ salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Ja pērn mēs nodevās saņēmām, pieņemsim, vienu miljardu dolāru, bet šogad tās pašas nodevas samazināšanās rezultātā (tā pastāvīgi samazinās) saņemsim 700 miljonus dolāru. Viņš teica: "Mēs kompensēsim 300 miljonus dolāru. Tostarp uz kompāniju prēmiju rēķina," teica Lukašenko.

Pēc viņa domām, tāds piedāvājums ved pie strīdu atrisināšanas. "Krievija ir gatava mums saglabāt pagājušā gada finansiālo līmeni naftai. Vismaz kaut kāda kustība uz priekšu," teica Lukašenko.

Viņš atzīmēja, ka tagad Baltkrievija to visu aprēķinās, taču "šīm aplēsēm nav gandrīz nekādas nozīmes", jo cita piedāvājuma no Krievijas puses tik un tā nav.

"Lūdza, lai mēs tirgotu naftu par pasaules cenām. Taču kompānijas tam nepiekrita. Pasaules cenai viņi lūdza vēl pieskaitīt 12 dolāru prēmiju," skaidroja Baltkrievijas prezidents.

Viņš piebilda, ka uzdevis valdības vadītājam veikt aprēķinus un beidzot panākt vienošanos par tālāko darbu šajā sfērā.

Līdz šim Baltkrievija iegādājās naftu tikai Krievijā. 2019.-2024. gg. Krievijā tiek īstenots tā saucamais nodokļu manevrs naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski minimizēt naftas eksporta nodevas un palielināt tās ieguves nodokļa likmi. Šī iemesla dēļ, domājams, naftas cena Baltkrievijai pieaugs. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi seši gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru.

Pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Lukašenko cer uz ASV palīdzību naftas piegādēs caur Baltijas ostām

11. februārī "Belņeftehim" informēja par tehnoloģiskās naftas izsūknēšanu no naftas cauruļvadu "Družba" sistēmas piegādēm savām NPR.

Tāpat Baltkrievija meklē alternatīvas Krievijas naftai. Līdz šim saņemta informācija par vienu kontraktu – par 80 tūkstošu tonnu naftas piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu.

20. februārī kļuva zināms, ka pa šo maršrutu tiks piegādāti vēl aptuveni 170 tūkstoši tonnu naftas – Baltkrievija nopirkusi divu tankkuģu kravu, kas ieradīsies Klaipēdā 3.-4. martā un 13.-15. martā.

Ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019. gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0