Konkurenti tranzītā Latvijai ir, taču smadzeņu izstrādāt jaunu stratēģiju – nav

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nav, kas izstrādātu ekonomikas attīstības stratēģijas, nav mērķu izpratnes, paziņoja ekonomists Igors Zlotņikovs.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Latvijas tranzīta nākotne ir bēdīga, valsts ir ieslēgusies sevī, varasiestādēm nav globāla redzējuma. Savukārt situācijas ar sankciju ieviešanu un pēcāk atcelšanu pret Ventspils ostu parāda, ka Latvijā ir ne vien ekonomikas problēmas, bet arī tiesiskuma krīze, paziņoja ekonomists Igors Zlotņikovs Baltnews intervijā.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Latvija zaudējusi Baltkrievijas benzīna tranzītu

"Runājot par Latviju, es uzskatu, ka tai nav patstāvīgas ekonomikas politikas. Savukārt nesenie notikumi ar ASV sankciju ieviešanu pret Aivaru Lembergu (Ventspils mēru – red.) un ar viņu sasistām juridiskajām struktūrām, un pēc tam sankciju atcelšana pret Ventspils Brīvostu kā reizi aprāda, ka arī mums situācija ir ļoti kustīga. Taču es vēlētos pievērst uzmanību tam, ka šāda manipulēšana ar tiesiskuma lietām parāda dziļu leģitimitātes krīzi," pateica Zlotņikovs.

Pēc viņa domām, Ventspils un Rīgas ostas pārņemšana valsts pārziņā nav pati galvenā problēma. Galvenais ir tas, ka valstij nav redzējuma tam, kā tās vadīt.

"Latvijas ostām jau sen ir reāli konkurenti, un es šobrīd nerunāju par Ustjlugu, kur pilnā sparā rīt būvdarbi. Paskatīsimies uz to pašu Klaipēdas ostu, kurai ir savs prāmis uz Vāciju, kas katru dienu pārvadā milzīgu daudzumu kravu. Šajā ziņā Latvijas lielākā problēma – tā ir tāda lokālā ieslēgšanās sevī, un absolūts globālā redzējuma trūkums," pateica ekonomists.

Viņš atzīmēja, ka uz Latviju neatnāca nedz ķīniešu investīcijas, nedz konteineru vilcieni, kurus tik ļoti gaidīja, jo Āzijas bizness nesaskatīja šeit ekonomisku izdevību.

"Man liekas, ka tranzīts nav Latvijas Republikas stratēģiskais mērķis un tā perspektīvas ir visnotaļ bēdīgas. Tad nav īsti skaidrs, kas ir valsts stratēģiskais mērķis. Es nevaru pateikt. Un man arī liekas, ka Latvijai vispār nav izpratnes par šiem mērķiem," nobeigumā sacīja Zlotņikovs.

Pēc viņa domām, stratēģiski plānot ekonomikas un visas valsts attīstību Latvijai traucē tostarp attiecīgu resursu, tai skaitā intelektuālo resursu trūkums.

Власти Латвии собственными руками разрушают экономику страны - Sputnik Latvija
Video
Krīze velk Latviju dibenā: kā valdība cenšas piebeigt tranzītu

Atgādināsim, ka 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī pret Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Šajā sakarā valdība iniciēja grozījumus par Rīgas un Ventspils ostas pāreju valsts kontrolē un pašvaldību pārstāvju izslēgšanu no šo ostu valdēm.

Astoņpadsmitajā decembrī Ventspils Brīvostas pārvalde un Ventspils osta tika izslēgta no OFAC sankciju saraksta.

Ziņu lente
0