Kad naudas un kravu nav, talkā nāk Šuplinskas pieredze: SM par plāniem jaunajā gadā

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasПодъездные пути Рижского железнодорожного вокзала
Подъездные пути Рижского железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu tranzīts caur Latviju samazinās, Latvijas Dzelzceļā gaidāms darbinieku skaita samazinājums, naudas autoceļu remontam nepietiek – satiksmes ministrs Tālis Linkaits apkopo aizejošā gada rezultātus un stāsta par nākotnes plāniem.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits izcēla trīs galvenos ministrijas darba virzienus – Rail Baltica, situācija Latvijas Dzelzceļā un tranzītā, kā arī iekšzemes pasažieru pārvadājumu nodrošināšana.

Visa vara ir RB Rail!

Divvaldībai Rail Baltica ir jāpieliek gals, paziņoja satiksmes ministrs. Nākamgad uzņēmums RB Rail pārņems kontroli pār ātrgaitas dzelzceļa projekta darbiem, kuri šobrīd atrodas SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārziņā. RB Rail pāries darbu uzraudzība un vadība Rīgas Centrālajā stacijā un lidostā "Rīga".

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs: Latvijai draud smagākā krīze kopš 1991. gada

Lietu nodošana notiks visa gada garumā – tā, lai no 2021. gada 1, janvāra visi šie darbi nonāktu RB Rail pārraudzībā.

Par "Eiropas dzelzceļu līniju" likteni ministrs atbildēja izvairīgi: "Nākotnē šis uzņēmums būs nacionālā viedokļa paudējs attiecībā uz Rail Baltica projektu." Iespējams, uzņēmumam saglabāsies kontrole pār atsevišķu projekta savienojuma mezglu īstenošanu, piemēram, Salaspils termināli. Iespējams, "Eiropas dzelzceļa līnijas" kļūs par infrastruktūras nacionālās daļas pārvaldnieku. Taču diskusijas šajā sakarā vēl turpināsies.

Smags gads priekš LDz

Savukārt Latvijas Dzelzceļam (LDz), spriežot pēc visa, gaidāmi grūti laiki. Ministrs uzsvēra, ka tranzīta apjomi krīt, un tas nozīmē, ka jaunajai uzņēmuma valdei nāksies domāt par to, kur meklēt kravas. "Mēs apspriežam, lai valsts tranzīta infrastruktūra var strādāt ne vien austrumi – rietumi, bet arī ziemeļi – dienvidi virzienā," atzīmēja ministrs, stāstot par savām tikšanās reizēm ar Skandināvijas valstu pārstāvjiem. Kā galvenos partnerus, izņemot Krieviju, Satiksmes ministrija redz Baltkrieviju, Ukrainu, Azerbaidžānu, Kazahstānu.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
"Rosmorport" pastāstīja par nežēlīgu cīņu par kravām ar Baltijas ostām

Ar jaunu klientu meklējumiem dzelzceļam un ostām nāksies nodarboties jaunajiem LDz vadītājiem. Uzņēmuma padomes konkursu komisija jau ir noteikusi galvenos pretendentus valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatam, kuri ieņems atstādināto Edvīna Bērziņa un Aivara Strakšas vietu. Ministrs paziņoja, ka patlaban "kandidatūras tiek pārbaudītas speciālās iestādēs iespējai saņemt pielaidi valsts noslēpumam" (ko paredz šis amats). Pozitīva vērtējuma gadījumā, viņi tiks apstiprināti iecelšanai amatā.

Viens no jaunās valdes uzdevumiem būs optimizēt Latvijas Dzelzceļa izdevumus. Ņemot vērā to, ka kravu pārvadājumu apjomi krīt, ministrija pieprasīs samazināt tēriņus, "tostarp ar personālu saistītus". Tādēļ darbinieku skaita samazināšana un atlaišanas ir iespējamas.

Attiecībā uz iepriekšējo valdes locekļu atlaišanas apstākļiem, tiesībsargājošajām iestādēm tiks nodoti materiāli dāsno atlaišanas pabalstu izmaksāšanas pamatotības pārbaudei (abi dzelzceļa vadītāji saņēma aptuveni 450 tūkstošus eiro). Diplomātiski izsakoties, uzsvēra ministrs, izmaksas tika veiktas bez pienācīga pamatojuma.

Nepietiek naudas autoceļiem

Nākamgad autoceļu finansējums būs kritiski zemā līmenī. Ceļu tīkla uzturēšanai piešķirti 255,3 miljoni eiro, un ministrs paziņoja, ka plāno meklēt papildus ceļu būves finanšu avotus. Iespējams, tiks apspriests jautājums par ceļu uzturēšanas jautājumu nodošanu pašvaldību pārziņā.

(Šeit ir jāatgādina, ka 2020. gada budžetā Izglītības un zinātnes ministrija jau ir atradusi veidu "ietaupīt" budžeta līdzekļus – pašvaldībām "uzkāra virsū" pienākumus ēdināt sākumskolas skolēnus. Pienākumu nodeva, bet finansējumu – nē. Iespējams, valsts budžetam pozitīvo Izglītības un zinātnes ministrijas kolēģu pieredzi novērtējuši arī Satiksmes ministrijā).

Taču ministrs mierināja, sakot, ka jau 2021. gadā finansējuma apmērs autoceļu uzturēšanai tiks palielināts.

Vai sankcijas aizies līdz Rīgai?

Runājot par situāciju ar Amerikas sankcijām attiecībā pret Ventspils ostu, satiksmes ministrs Tālis Linkaits izcēla vairākus procesus, kuri ļaus stabilizēt uzņēmuma stāvokli. Pirmkārt, pašā ostā turpināsies kompāniju atlases darbs, kuras nav saistītas ar sankciju sarakstā iekļauto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Šādām kompānijām ir jāgūst iespēja turpināt strādāt un attīstīties ostā.

Taču Linkaits norādīja, ka ostā strādā arī tādi uzņēmumi, kuri ir saistīti ar personām, pret kurām ir ieviestas sankcijas. Astotajā janvārī beigsies mēneša termiņš, kura laikā viņiem ir jāveic izmaiņas pārvaldes struktūrā, "un es ceru, ka viņi pagūs līdz šim datumam".

Līdz 2020. gada jūlijam valdība izvērtēs iespēju veikt izmaiņas Rīgas Brīvostas pārvaldē. "Ventspils šajā gadījumā kalpo par pilotprojektu, kura gaitā mēs esam guvuši pieredzi," paziņoja satiksmes ministrs.

Ziņu lente
0