Kāpēc bērnudārzu pedagogiem Latvijā ir tik zemas algas

© pixabay / KasmanРебенок
Ребенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmskolas iestāžu pedagogiem, kuri strādā ar pusotru līdz četrus gadus veciem bērniem, algu maksā pašvaldības.

RĪGA, 10. decembris — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA)  apkopojusi datus par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba slodzi un atalgojumu visās 119 pašvaldībās, vēsta Jauns.lv.

LIZDA noskaidroja, ka tikai 48 pašvaldībās nodrošina pilnu darba slodzi (40 stundas nedēļā) pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem. 93 pašvaldībās pirmsskolas pedagogi par darbu ar pusotra līdz četru gadu vecajiem bērniem saņem 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, tātad, minimālo algu par likmi. Visaugstākā likme pirmsskolā ir noteikta Carnikavas novadā – 1 006 eiro.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Pārpērk par 50 eiro: pašvaldības cīnās par bērnudārzu audzinātājiem

"Šeit mēs redzam, cik nenovērtēts ir pirmsskolas pedagoga darbs, lai gan slodze un atbildība ir ļoti liela. Arī OECD izglītības eksperti ne reizi vien ir uzsvēruši, ka ir jāveido stratēģiska pieeja, lai uzlabotu pirmsskolas pedagogu darba kvalitāti un motivāciju. To noteikti veicinātu  atalgojuma pieaugums,  slodzes veidošanās pārskatīšana, profesijas prestiža celšana. LIZDA noteikti turpinās iesākto darbu, lai panāktu, ka atalgojumu pirmsskolas pedagogiem maksā no valsts nevis pašvaldību budžeta," konstatēja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Arodbiedrība nosūtījusi vēstuli visām pašvaldībām, aicinot tās no 2020. gada 1. septembra nodrošināt zemākās darba algas likmi 790 eiro apmērā pirmsskolas pedagogiem, kas paredzēta pedagogu atalgojuma paaugstināšanas grafikā. 

Patlaban pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem, algu maksā pašvaldība. Tādējādi pirmsskolas pedagogu atalgojums ir atkarīgs no vietējās pašvaldības labās gribas un finansiālajām iespējām.

LIZDA turpina vākt parakstus iniciatīvu platformā Manabalss.lv, lai pirmsskolas pedagogiem atalgojumu turpmāk maksātu no valsts budžetu. Līdz iniciatīvas iesniegšanai Saeimā atlikuši nepilni 1500 parakstu.

No šī gada 1.septembra zemākā alga vispārizglītojošo skolu, pirmskolas iestāžu, profesionālās izglītības, interešu izglītības iestāžu pedagogiem palielināta no 710 eiro līdz 750 eiro pirms nodokļu nomaksas par 30 stundas ilgu darba nedēļu, pirmskolas pedagogiem – par 40 stundu darba nedēļu.

Ziņu lente
0