Karš uz dzīvību un nāvi: eksperts novērtēja Baltijas izredzes cīņā par tranzītu ar KF

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasМорской порт Усть-Луга
Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai, Latvijai un Igaunijai atliek vien sadalīt savā starpā Baltkrievijas naftas pārkraušanu un meklēt jaunus partnerus Āzijā, jo tās nespēs konkurēt ar Krievijas ostām, uzskata eksperts Aleksejs Iļjaševičs.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Kompāniju grupa "Novotrans" grasās pārorientēt tranzītu no Baltijas republikām uz Krievijas Ustjlugas ostu, kur turpinās jauna universāla termināļa būvniecība, vēsta Sputnik Lietuva. Eksperts Aleksejs Iļjaševičs RuBaltic.ru materiālā izteica viedokli, ka cīņa par tranzītu Baltijas jūrā Baltijas valstīm var pārtapt "karā uz iznīcību".

Pēc autora domām, par pirmo Ustjlugas infrastruktūras paplašināšanās "upuri" var kļūt Latvijas osta Liepājā, jo "Novotrans" terminālis atņems tai labības kravas.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Stratēģisks jautājums: ko Latvijā sagaida no Lukašenko vizītes

"Pēc labības aizies arī ogļu kravas. Šeit jau riskē ciest Rīgas Brīvosta – tā kravu apgrozījuma struktūrā Krievijas oglēm joprojām ir lielākais īpatsvars. (…) Ja Ustjluga atņems Rīgai visas ogļu kravas, Latvijas ekonomikai tiks nodarīts nopietns trieciens," paziņoja Iļjaševičs.

Tāpat, pēc eksperta domām, Krievijas terminālis pārvilks pie sevis dzelzs rūdas izejvielas, mežsaimniecības kravas un melnos metālus.

Turklāt ar tranzīta pārorientēšanu Baltijas jūrā, izņemot "Novotrans" nodarbojas vagonu operators "Tehnotrans", kurš plāno uzbūvēt labības termināli Visockas jūras ostā, kā arī "Primorskas universālais pārkraušanas komplekss", kurš cer uzbūvēt dziļūdens ostas kompleksu Primorskā. Pastāv arī citi projekti.

"Lietuvai, Latvijai un Igaunijai atliek vien sadalīt savā starpā Baltkrievijas naftas pārkraušanu un meklēt jaunus partnerus Āzijā. Lielas cerības, piemēram, tiek liktas uz kravām no Ķīnas un Kazahstānas. Taču arī par tām Baltijas ostām nāksies konkurēt ar Primorsku, Visocku, Ustjlugu. Kaut gan konkurēt nav īsti piemērots vārds. Spriežot pēc Krievijas projektu mērogiem transporta un loģistikas nozarē, cīņa par tranzītu Baltijas jūrā sola kļūt par karu uz iznīcību," nobeigumā sacīja eksperts.

Situācijas ar Baltijas ostām

Pēdējā laikā KF palielina savu ostu aktivitāti Baltijas jūrā. Bijušais Latvijas ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka Krievija, kura agrāk izmantoja tranzītu cauri Baltijas valstu ostām, jau desmit gadus būvē savas ostas un attīsta tās.

Бывший премьер-министр Латвии Вилис Криштопанс со спутницей - Sputnik Latvija
Politika
Krištopāns: Latvijas varasvīri nedraudzējas ar galvu, ja neuzskata tranzītu par prioritāti

Baltijas valstīs uzskata, ka Maskavā pastāv uzstādījums "atņemt Baltijas valstīm tranzītu", taču Krievija vienkārši nevēlas būt atkarīga no valstīm, kuras demonstrē tai savu nedraudzīgo attieksmi pret to.

Ustjlugas jūras tirdzniecības osta ir lielākā un dziļākā osta Baltijas jūrā, ieskaitot Baltijas valstis un Somiju. Tā atrodas Somu līča Lugas seklā līča dienvidaustrumu daļā. Ostā tiek veikta naftas un naftas produktu iekraušana eksportam.

Kompānija "Novotrans" tika izveidota 2004. gadā. Tā ir viena no lielākajiem dzelzceļa ritošā sastāva operatoriem Krievijā un NVS.

Ziņu lente
0