Dārgāks kļūs gan degvīns, gan benzīns: valdība neatcels nodokļu celšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗнаменитая "Московская водка" производится только в Латвии
Знаменитая Московская водка производится только в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms diviem gadiem īstenotās nodokļu reformas ietvaros tika ieplānots naftas produktu, alkohola un tabakas izstrādājumu akcīzes palielinājums; kaut arī profila asociācijas lūdza Ministru kabinetam pārskatīt šos lēmumus, Kariņa valdība nolēma tos neatcelt.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Kaut arī valdība nākamgad solījās nepacelt nodokļus, patiesībā daži no tiem tomēr pieaugs – to bija ieplānojis vēl iepriekšējais Ministru kabinets, raksta avīze Neatkarīgā Rīta Avīze.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Linkaits vēlas pacelt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, lai atrastu naudu ceļu remontam

Pirms diviem gadiem īstenotās nodokļu reformas ietvaros 2020. gadā bija plānots pacelt akcīzes nodokli naftas produktiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem. Šis lēmums paliek spēkā, jaunā valdība neapspriež iespēju to atcelt, teikts rakstā.

Patlaban akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai par 1000 litru Latvijā sastāda 372 eiro, no 2020. gada to plānots pacelt līdz 414 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija. Akcīzes nodokļa celšana novedīs pie benzīna cenas kāpuma par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas – par 5 centiem.

Saskaņā ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas aprēķiniem starpība degvielas cenā par litru starp Latviju un Lietuvu 2020. gadā sastādīs aptuveni 10 centus. Asociācija pieļauj, ka, ja akcīzes nodokļa celšana netiks atlikta, Latvija konkurences cīņā zaudēs ne vien Lietuvai, bet arī Igaunijai, rezultātā samazināsies degvielas pārdošanas apjoms un, attiecīgi, ienākumi valsts budžetā.

Akcīzes nodoklis alkoholam šogad tika mainīts jau divas reizes – sākumā to pacēla, pēc tam samazināja – no 1. augusta uz septiņiem mēnešiem. Tas kļuva par atbildi Igaunijas parlamenta lēmumam no 1. jūlija par 25% samazināt likmi – stiprajam alkoholam no 2508 eiro līdz 1881 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, sidram no 84,41 eiro līdz 63,35 eiro par 100 litriem, alum no 16,92 eiro līdz 12,7 eiro par 100 litriem par katru absolūtā spirta procentu.

Латвийский пограничный пункт пропуска Терехово - Sputnik Latvija
KF elektroniskās vīzas negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku: ko var atbildēt Rīga

Latvijā aptuveni 20% valsts iekasētās alkohola akcīzes nodokļa tiek saņemti no pierobežas tirdzniecības. Tai pašā laikā 1564 eiro likme par 100 litriem stiprā alkohola būs spēkā līdz 29. februārim, un pēc pat palielināsies līdz 2025 eiro par 100 litriem. Rezultātā, piemēram, litra pudele degvīna, saskaņā ar Latvijas Alkohola nozares asociācijas aprēķiniem, maksās par 2,23 eiro dārgāk.

Asociācijā uzskata, ka pēc akcīzes pacelšanas igauņu "alkotūristi" pārstās iepirkt alkoholu uz robežas, turklāt arī 15% Latvijas iedzīvotāju arī pārstās iepirkt stipros dzērienus Latvijā un tā vietā dosies uz ārzemēm vai pirks dzērienus Internetā

Akcīzes nodokļa ienākumi šogad par 3,3% atpaliek no plānotā, no alkohola – par 6,8%.

Ziņu lente
0