Pensionārus Latvijā vēlas aplikt ar jaunu nodokli: uz ko tas attieksies

CC0 / freeimages / Пенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir cilvēki, kuri saņem pensiju vairāku tūkstošu eiro apmērā. Viņi jāapliek ar lielāku nodokli, pārliecināta labklājības ministre Ramona Petraviča.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Bagātie pensionāri jāapliek ar paaugstinātu nodokli, paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča programmā "Kārtības rullis" telekanāla RigaTV24 ēterā.

Viņa konstatēja, ka Latvijā ir cilvēki, kuru pensija sastāda vien 63 eiro, un tas "nav normāli".

"Mēs esam par to jau skatījušies, ka varbūt tām lielajām pensijām varētu būt nodoklis nevis 20%, bet 50%, jo mums ir arī tie, kas pensijās saņem daudzus tūkstošus, un arī viņi maksā to nodokli tāpat kā tas, kas saņem 300 eiro," savu ieceri izklāstīja Petraviča.

Iepriekš ministre atklāja, ka no 1. oktobra pensijas vai to daļa, kas nepārsniedz 420 eiro, tiks palielināta. Pieauguma apjoms būs atkarīgs no darba stāža. Ja tas sasniedz, piemēram, 29 gadus, piemaksa sastādīs 7,19%, ja stāžs ir 30-39 gadi vai pensija tiek aprēķināta par darbu veselībai kaitīgos, smagos apstākļos, pensija pieaugs par 9,77%.

Petraviča informēja, ka pensiju indeksācijai veltīti 207 miljoni eiro, un tā būs lielākā Latvijas vēsturē.

Cienījama vecuma vīrieši atpūtā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bagātākais Latvijas pensionārs vadījis bankrotējušu uzņēmumu

Latvijas Tiesībsarga biroja aprēķini liecina, ka minimālais pensijas apjoms valstī veido 70,43 - 108,85 eiro mēnesī. Minimālo pensiju valstī saņem 64 004 cilvēki – 14,3% pensionāru.

Pasaules bankas dati norāda, ka absolūtais nabadzības līmenis pasaulē 2015. gadā sastādīja 1,90 ASV dolārus (1,67 eiro) dienā. Acīmredzot valsts uzskata: ja minimālais vecuma pensijas izmērs par nepilnu eiro pārsniedz absolūto nabadzības līmeni, Latvija var sevi uzskatīt par sociāli atbildīgu valsti. Tas ir savdabīgs Satversmes traktējums, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Šī iemesla dēļ Jansons nosūtījis valdībai četrus pirmstiesas brīdinājumus, kuros pieprasīja palielināt minimālās pensijas līmeni līdz apmēram, kas atbilstu Satversmei un garantētu pienācīgu dzīves līmeni.

Ziņu lente
0