Eksperts: pasaules tirgum Latvija nav vajadzīga

© Sputnik / Sergey Melkonov / Pāriet pie mediju bankasФлаг Латвии
Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts Jānis Motivāns pastāstīja, kas varētu glābt Latviju globālajā karā par tukšiem plauktiem veikalos.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Latvijas Bankas Apmeklētāju centra "Naudas pasaule" vadītājs Jānis Motivāns uzskata: pasaules tirgū Latvijas produkciju neviens negaida, pie tam pati Latvija nav gatava tikt galā ar pasaules konkurenci, raksta Mixnews.lv.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Baņķieris paskaidroja, kādēļ Latvija nekad nepanāks Eiropu dzīves līmeņa ziņā

Viņš konstatēja, ka nav skarbāka kara pasaulē, kā karš par tirgu. Latvija tajā cieš sakāvi, tāpēc nav nekāds brīnums, ka no karjeras viedokļa Skandināvu valstis Latvijas iedzīvotājiem šķiet daudz patīkamākas un interesantākas. Neapšaubāmi, Zviedrija, Norvēģija un Somija var maksāt darbiniekiem no Latvijas daudz vairāk nekā viņi par tādu pašu darbu saņemtu dzimtenē.

Eksperts atgādināja, ka dažas tamlīdzīgas sadursmes, piemēram, spriedze ASV un Ķīnas starpā atklāti tiek dēvēta par karu, un tas turpinās pastāvīgi.

Pasaules tirgus negaida Latviju, lai arī agrāk vietējiem tā gribējās domāt. Eksperts ir pārliecināts, ka neviens neteiks: "Re, latvieši, nāciet, te ir jūsu tukšie plaukti, aizpildiet tos."

Jānis Motivāns uzsvēra, ka Latvija ir jauna valsts un pagaidām nav gatava izturēt pilnvērtīgu konkurenci. Tās vienīgā izeja ir pakalpojumi ar augstu pievienoto vērtību un zinātnes attīstība.

Eksperts atgādināja, ka pēdējos gados, ar retiem izņēmumiem, kas vērojami, piemēram, farmaceitikā un lauksaimniecībā, zinātne ir pamesta novārtā.

Iepriekš vēstīts, ka darba roku trūkums Latvijā un ar naudas atmazgāšanas riskiem iebiedēto banku attieksme kavē eksporta un ekonomikas vispārējo attīstību.

Готовые шпроты вручную сортируют и раскладывают по банкам - Sputnik Latvija
Eirofondi nav izglābuši šprotes: zivju pārstrādes uzņēmumu iekārtas pērk Krievija

Jāpiebilst, ka ceturtā daļa eksporta no Latvijas nonāk Krievijā. Uz kaimiņvalsti tiek eksportēti lauksaimniecības un zivsaimniecības produkti. 2018. gadā tā bija svarīgākā Latvijas eksporta daļa un sastādīja 20% tā kopējās vērtības. Pārsvarā Latvijas uzņēmēji eksportēja bezalkoholiskos un alkoholiskos dzērienus (30,6% eksporta struktūrā), labību (13,7%), pienu un piena produktus, olas un medu (9,9%).

Pērn Latvija eksportēja pārtikas produktus uz 149 valstīm, pie tam 24% eksporta devās uz Krieviju. Pārtikas produktu realizācija ES valstīs veidoja 55% apjoma. Galvenais partneris ES – Lietuva, kas saņēma 31,7% visu uz ES sūtīto preču.

Pie tam, novērtējot tirdzniecību ar trešajām valstīm, Krievija bija viens no svarīgākajiem Latvijas partneriem, eksports uz KF veidoja 53,9%.

Ziņu lente
0