Latvija mēģina rast aizvietotāju Krievijas tranzītam. Rinkēvičs uzaicinājis Etiopiju

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedāvājis uzņēmējiem no Etiopijas izmantot Latvijas loģistikas priekšrocības.

RĪGA, 30. septembeis — Sputnik. Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pārrunu lokā ANO Ģenerālās asamblejas sesijā Ņujorkā bija arī tikšanās ar Etiopijas ārlietu ministru Gedu Andargačevu, vēsta Bb.lv.

Latvijas un Etiopijas ārlietu ministri apsprieda abu valstu sadarbības iespējas, it īpaši ekonomikā, un sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.

Тепловоз на территории Даугавпилсского ЛРЗ - Sputnik Latvija
Dombrovskis: Latvijas tranzīts jau ir sarucis, bet ministrs to "piebeigs līdz galam"

Tiekoties ar Andargačevu, Rinkēvičs pastāstīja, ka Latvija pakāpeniski paplašina sadarbību ar Āfrikas valstīm un augstu vērtē labās attiecības ar Etiopiju. Pie tam valsts vēlētos attīstīt politisko dialogu un organizēt savstarpējas vizītes. Tāpat Latvija ir ieinteresēta noslēgt konvenciju par izvairīšanos no dubultas nodokļu aplikšanas.

Rinkēvičs piedāvājis Etiopijai arī ekonomisko sadarbību. Cita starpā viņš uzsvēra, ka Adisabeba – Etiopijas galvaspilsēta ir viens no lielākajiem aviācijas satiksmes centriem Āfrikā, un Rīgas starptautiskā lidosta ir gatava kopā ar Etiopijas gaisa ostu nodarboties ar aviācijas kravu pārvadājumiem.

​Tāpat Latvijas ārlietu ministrs ieteica pievērst Etiopijas uzņēmēju uzmanību Latvijas izdevīgajam ģeogrāfiskajam stāvoklim un attīstītajai tranzīta infrastruktūrai pārvadājumiem no Krievijas, Kazahstānas un citām NVS valstīm, kā arī uz minētajiem reģioniem.

Atgādināsim, ka diplomātiskās attiecības starp Latviju un Etiopiju tika izveidotas 2008.gada 11.martā. Etiopijas vēstnieks Latvijā Tešoms Toga Čanaks tika akreditēts Latvijā 2014.gada 26.jūnijā.

Iepriekš vēstīts, ka nopietnu konkurenci Baltijas valstīm loģistikas jomā itin drīz radīs Krievijas Kaļiņingrada. Pēdējā laikā konkurence loģistikas centru starpā Baltijas jūrā ir saasinājusies. Krievijas ostas Somu līcī apstrādā lielāko daļu kravu no Krievijas, pa Baltkrievijas dzelzceļu tiek pārvadāti konteineru vilcieni no Ķīnas.

Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Rinkēvičs: Baltkrievija sola Latvijas tranzītam benzīnu no "Naftan"

Kaļiņingradas apgabalam Ziemeļrietumu federālajā apgabalā ir plašākais autoceļu tīkls – 521 kilometrs uz 1000 kvadrātkilometriem (Pleskavas apgabalā – 303 kilometri, Ļeņingradas apgabalā – 212). Lidosta "Hrabrovo" 2018.gadā pārvadājusi vairāk nekā 2 miljonus pasažieru ar tādām aviokompānijām kā "Aeroflot", Polijas LOT, Latvijas airBaltic, Baltkrievijas "Balavia".

Lidosta plāno kļūt par rietumu aviokompāniju regulāro reisu laukumu, plānots vedot regionālo pasažieru un kravas pārvadājumu aviokompāniju.

Neapšaubāmi, šīs konkurences fonā Latvijai kā tranzītvalstij ir jāmeklē jaunas partnerattiecību iespējas.

Ziņu lente
0