Valdībai nav izdevīgi: Latvijas iedzīvotājiem nav vērts gaidīt PVN samazinājumu gaļai un pienam

© Pixabay / CouleurМолоко
Молоко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dotajā brīdī tikai četrās Eiropas Savienības valstīs pārtikas produktiem tiek piemērota pilna PVN likme.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. No 2018. gada 1. janvāra Latvijā darbojas samazināta pievienotās vērtības nodokļa likme valstij raksturīgiem dārzeņiem un augļiem. Šāda nodokļa likme tiek piemērota tikai mazgātiem, attīrītiem un iepakotiem augļiem, ja vien tie netika saldēti.

Центральный рынок - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji ir pret PVN pacelšanu vietējiem dārzeņiem un augļiem

Samazinātā likme dārzeņiem ir ieviesta tikai līdz 2020. gada 31. decembrim, jo šāda veida projekts skaitās eksperimentāls. Šobrīd PVN augļiem un dārzeņiem sastāda 5%.

Zemnieki cerēja, ka tāda pati likme stāsies spēkā arī gaļai, maizei, pienam un olām. Taču valsts nesteidz ņemt vērā viņu vēlmes, tādēļ likmes samazinājumu nav vērts gaidāt agrāk par 2021. gadu, vēsta Press.lv.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards paziņoja, ka samazinātās likmes piemērošana pienam, gaļai, maizei un olām tiek apspriesta. PVN samazināšana, pēc viņa teiktā, samazinātu ēnu ekonomiku un stimulētu šīs kategorijas produktu lietošanu uzturā. Taču tas samazinās valsts budžeta ienākumus.

2017. gadā Saeima noraidīja dažu deputātu iniciatīvas izmainīt vai paplašināt samazinātās PVN likmes piemērošanu. Tostarp deputāte no "Saskaņas" Jūlija Stepaņenko piedāvāja samazināt līdz 12% PVN maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam, savukārt frakcija "No sirds Latvijai" paziņoja par nepieciešamību piemērot samazinātu PVN piena produktiem, maizei, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot alkoholu.

Овощной павильон рынка в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas valdība kļūdījusies par 30 milj. eiro aplēsē par PVN samazināšanu dārzeņiem

Sputnik Latvija iepriekš rakstīja, ka finanšu ministrs Jānis Reirs paziņoja, ka 2018. gadā budžets nesaņēma 3,8 miljonus eiro sakarā ar PVN samazināšanu. Pēc viņa sacītā, iepriekš dotais solījums tiks izpildīts, un samazinātā PVN likme darbosies līdz 2020. gada beigām, taču tās efektivitāte vēl tiks vērtēta. Taču citiem produktiem šo likmi nav jēgas pielietot, izteicās Reirs.

Optimistiskāk Finanšu ministrijas vadītājs bija noskaņots attiecībā uz samazinātu PVN likmi restorāniem. Ministrs apsprieda ar nozares pārstāvjiem to, kā restorāniem iziet no pelēkās zonas, un viens no variantiem paredzēja PVN likmes samazinājumu no 21% līdz 12%.

Standarta PVN likme pārtikas produktiem Latvijā ir 21%. Samazinātā likme 12% apmērā tiek piemērota bērnu pārtikai.

Ziņu lente
0