Ekonomiskā prognoze Eiropai: atpaliek no Ķīnas, Indijas un Krievijas

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЦентральный европейский банк
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas publiskotā ilgtermiņa ekonomiskā prognoze sola Eiropai lēnu lejupslīdi tuvāko divu gadu desmitu laikā, globālo līderu maiņu un pašreizējās pasaules kārtības galu.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Pēc trīsdesmit gadiem neapstrīdamie līderi ekonomikas jomā pasaulē būs Ķīna un Indija, bet ASV paliks tikai trešajā vietā, portālā Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Toms.

Президент РФ В. Путин на Петербургском международном экономическом форуме - Sputnik Latvija
Putins par pasaules ekonomiku: pienācis laiks izbeigt tirdzniecības cīņas bez noteikumiem

Eiropu un Japānu tuvākajās desmitgadēs gaida lēns pagrimums, Krievija saglabās sesto vietu spēcīgāko ekonomiku sarakstā, taču to apsteigs Indonēzija un Brazīlija. Vācija un Lielbritānija atpaliks no tām, lai arī noturēsies līderu desmitniekā.

Tādu prognozi 2050. gadam izstrādājuši Eiropas ekonomisti, kuru pārskatu 27. jūnijā publicēja EK. Eksperti uzskata, ka radikālās pārmaiņas, saglabājoties labvēlīgām tendencēm pasaules tirdzniecībā un protekcionisma viļņa īsajam termiņam, parādīsies daudz ātrāk, jau līdz 2030. gadam, taču divdesmit gadus vēlāk jaunā pasaules kārtība nostiprināsies un kļūs acīmredzama.

Līdz 2030. gadam nevienai pasaules valstij nebūs neapstrīdama hegemona statusa, sakaru tehnoloģiju veicinātās izmaiņas gandrīz noteikti "izskalos" varas centru pamatus.

Spriežot pēc tā, ka eksperti izceļ BRICS (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un DĀR) ietekmes un spēka pieaugumu, šim blokam tiek prognozēts planētas līdera statuss. Eksperti tam sola ikgadēju ekonomikas izaugsmi vidēji virs 3% nākamo 34 gadu laikā.

Prognoze – spriedums prorietumnieciskajai pasaules kārtībai

Domājams, Āzija pārspēs Ziemeļameriku un Eiropu globālās varas aspektā, ja saglabās ekonomikas, iedzīvotāju skaita, militāro izdevumu un investīciju pieauguma tempus. Ķīna apsteigs ASV jau pirms 2030. gada (jau tagad tā apsteidz ASV no IKP apjoma viedokļa).

ES palikušo valstu IKP līdz 2050. gadam sasniegs ne vairāk kā desmito daļu visas pasaules IKP un atpaliks no Indijas IKP, nerunājot jau par Ķīnu.

Mainoties ekonomiskā spēka centriem uz jaunattīstības tirgu pusi, grupa G7 gandrīz pilnībā zaudēs savu nozīmi.

Taču valstīs ar patlaban modernām ekonomikām iedzīvotāji saglabās augstāku ienākumu līmeni nekā pārējā pasaulē, lai arī līdz 2050. gadam plaisa būtiski samazināsies.

Prognozes autori sola ātru izaugsmi un uzplaukumu arī Vjetnamai, Nigērijai, Turcijai un Filipīnām, un iesaka to ņemt vērā, pieņemot lēmumus par investīciju ģeogrāfiju.

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Savukārt Eiropai eksperti iesaka pielikt lielākas pūles rūpniecības, enerģētikas un iedzīvotāju sadzīves "apzaļumošanā", modernāko tehniku ieviešanā – tas nepalīdzēs Vecajai pasaulei panākt līdera vietu pasaulē, taču padarīs to par nozīmīgu un investīcijām pievilcīgu pasaules daļu uz ilgiem gadu desmitiem.

Kā zināms, ilgtermiņa prognozes makroekonomikā ir ļoti sarežģīts, darbietilpīgs un dārgs process, tāpēc prognoze, kas ko pēc EK pasūtījuma sastādījusi tās izveidotā ekspertu grupa

"Augsta līmeņa industrijas apaļais galds", drīzāk var uzskatīt par vispārinājumu un minējumu. Taču ekspertu prognozes, kuru vārdus Brisele nevēlas nosaukt, liek augstu novērtēt viņu atklātību un kritisko attieksmi pret Eiropas Savienības iespējām.

Ziņu lente
0