VID sola šogad nepiespriest sodu par nodokļu nenomaksāšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ņemot vērā grozījumus nodokļu sistēmā, šogad valstij parādā palikuši 158 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Obligāto ienākuma deklarāciju iesniegšanas termiņš noslēdzies jau 9.jūnijā,  taču vēl gandrīz 100 tūkstoši cilvēku to nav paveikuši, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Маэстро Раймондс Паулс - Sputnik Latvija
Man nebūs ko ņemt: Pauls atradis veidu, kā nemaksāt nodokļus Latvijā

Viņa informēja, ka nodokļu parādniekiem VID nosūtījis vēstules elektroniskās deklarēšanas sistēmā EDS vai pa pastu. Jaunzeme paskaidroja, ka patlaban tie, kas nav iesnieguši deklarāciju, netiks sodīti. Normatīvajos aktos paredzētas VID tiesības pagarināt nodokļu nomaksas termiņu, un Jaunzeme norādīja, ka termiņu parādniekiem iespējams atlikt līdz 2020. gadam.

"Manuprāt, pirmajā gadā bargi sodīt cilvēkus ir nepamatoti, jo neviens pat neparedzēja, ka situācija būs tāda," teica VID vadītāja un atgādināja, ka šogad, ņemot vērā grozījumus nodokļu sistēmā, valstij parādā palikuši 158 tūkstoši cilvēku – vairāk nekā jebkad un vairāk nekā tika prognozēts.

Jauzeme aicināja visus, kas nav iesnieguši deklarācijas, sazināties ar VID. Viņa apsolīja ka dienests būs saprotošs pret tiem, kuri nav atvēruši EDS vai ir atvēruši un nobijušies.

"VID nāks pretī, cik vien tas būs iespējams, jo reformas sekas un neuzticība valstij ir jālabo, cik vien iespējams," uzsvēra ierēdne.

Kopš 2018.gada Latvijā stājusies spēkā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvā likme, kas atkarīga no peļņas apjoma. Iepriekš spēkā bija IIN likme 23% apmērā, tagad tā svārstās no 20% līdz 31,4% atbilstoši ienākumu summai.

26. februārī Ministru kabinets apstiprināja grozījumus likumā par IIN, kas paredzēja pagarināt nodokļa nomaksas termiņu 2018. un 2019. gadā vairākiem nodokļu maksātāju slāņiem. Jaunie noteikumi paredz maksimāli saudzīgi parādīt iedzīvotājiem jauno nodokļu aplikšanas kārtību. Nodokļu summu būs iespējams nomaksāt līdz 2020. gada 1. decembrim, un maksāt var pa daļām.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
VID piemēros jaunus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā

Iepriekš vēstīts, ka jau pirmajā nodokļu deklarāciju iesniegšanas dienā iedzīvotāji lika sabrukt VID vietnei. Dažu minūšu laikā pēc deklarāciju iesniegšanas sākuma elektroniskajā sistēmā tika reģistrēti 26,5 tūkstoši pieslēgumu.

Daudzi, kam palaimējās apmeklēt vietni vid.gov.lv, konstatēja tur nepatīkamu pārsteigumu – nodokļu parādus, kas veidojušies IIN progresīvās likmes un neapliekamā minimuma diferencētā izmēra dēļ. Parādnieku vidū ir daudzi, kas cietuši sistēmas kļūdu dēļ. Starp parādniekiem izrādījušies arī autora honorāru saņēmēji, piemēram, komponists Raimonds Pauls. Maestro bija sašutis par to, ka VID viņam sarēķinājis parādu 14 tūkstošu eiro apmērā.

Ziņu lente
0