Latvija pazaudēs ienākumus no igauņu alkotūrisma: ko lai dara ar akcīzēm

© Sputnik / Sergey MelkonovПиво от латвийского производителя Bauskas alus
Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu alkotūristi atstāj naudu arī pārtikas veikalos, viesnīcās un Latvijas degvielas uzpildes stacijās.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Pierobežas Valkas mēru Armandu Kraukli neapmierina Igaunijas valdības lēmums samazināt alkohola cenas, raksta BB.lv.

Piemineklis grāmatas varonim, romantiķim Tomasam Nipernādijam Valgā - Sputnik Latvija
Atbraukt pēc alus, palikt muzeja dēļ: Valka attīsta "alkotūrismu"

Igaunijas valdība pirmdien kabinetu sēdē nolēma samazināt akcīzes likmi gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 25%, sākot arī 2019. gada 1. jūliju, lai ierobežotu pierobežas tirdzniecību dienvidu robežā.

Krauklis, kurš vairākkārt runājis par to, ka valsts pierobežas rajoni ir ieguvēji Igaunijas alkotūristu plūsmas rezultātā, uzskata, ka šis Igaunijas valdības lēmums nodarīs Latvijas budžetam gandrīz 100 miljonu eiro lielus zaudējumus.

"Nav runa tikai par akcīzes nodokli. Runa ir par tūristiem, kuri Latvijā ierodas speciāli un atstāj ievērojamas naudas summas. Viņi Latvijā ēda, nakšņoja, uzpildīja ar degvielu savas automašīnas. Tas nozīmē, ka zaudētāji būs vairāku nozaru uzņēmēji," uzskata Krauklis.

Viņš uzskata, ka Latvijai ir jāpārskata akcīzes politika, sekojot Igaunijas piemēram.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs apgalvo, ka valstij jāsamazina alkohola akcīzes vismaz par 23%.

"Cilvēki, kas brauc pie mums no Ziemeļiem, šeit ne tikai atpūšas, bet arī iepērkas. Akcīzes nodokļa likmes samazināšana alkoholiskajiem dzērieniem stiprinātu iepirkšanās tūrismu Latvijā," pateica viņš.

Pēc Danusēviča sacītā, iepirkšanās tūrismu var pastiprināt, ja Latvijā samazināsies zemākās cenas reģionā.

Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Latvija nevēlas pazaudēt alkotūristus un ir gatava samazināt akcīzes nodokli alkoholam

"Mēs esam vislabākajā cenu pozīcijā, bet, lai tas tā arī saglabātos un mēs turpinātu būt saistoši somiem un igauņiem, Latvijai akcīzes nodoklis alkoholam jāsamazina vismaz par 23%," pateica viņš.

Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs arī uzskata, ka uz Igaunijas valdības lēmumu ir jāatbild. Nākamnedēļ sapulcēsies darba grupa, kuru vadīs FM parlamenta sekretārs Atis Zakatistovs. Tā izskatīs alkohola akcīzes samazināšanas iespējas arī Latvijā.

"Reģiona līmenī ir svarīgi saglabāt konkurētspēju, tāpēc neredzu lielas problēmas samazināt akcīzi alkoholam," pateica finanšu ministrs, piebilstot, ka šobrīd nevar prognozēt, par cik procentiem Latvijā varētu samazināt alkoholisko dzērienu akcīzes.

Ziņu lente
0