Restorāni atkal lūdz VID žēlastību

© SputnikДегустационный набор из латышского меню ресторана Jūra
Дегустационный набор из латышского меню ресторана Jūra - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmējiem zināms, kā izvest ekonomiku no ēnas – samazināt nodokļus un pārbaužu skaitu.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Ēnu ekonomikas pētījumam veltītajā diskusijā uzņēmēji palūdza likt viņus mierā un nenākt ar pārbaudēm katru dienu, vēsta Rus.db.lv.

Latvijas restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis kā piemēru minēja restorānu Itālijā, ko pirms zināma laika atklājis kopā ar kolēģiem.

Brokastis restorāna - Sputnik Latvija
Vai ēdieni restorānos kļūs lētāki: Latvija mācās no paradoksiem

Viņš pastāstīja, ka pusgada laikā restorānā bijusi tikai viena pārbaude – atbraukusi policija un pārbaudījusi darba līgumus, tas arī bijis viss.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme atbildēja, ka "likt mierā uzņēmējus" nozīmējot samierināties ar karuseļu shēmām PVN nomaksas jautājumā par miljoniem eiro, likt mierā nodokļu nemaksātājus un aplokšņu algas. Pie tam viņa pārmeta Jenzim, ka viņš slikti atsaucas par VID.

Viņa bija satraukta par to, kāda ideja tiek pasniegta sabiedrībai, piemēram, kā vērtēt situāciju, ja uzņēmējs, noteiktā nozarē pazīstama persona apgalvo, ka nemaksā nodokļus un tas ir absolūti normāli.

Jenzis attrauca, ka problēmu rada tas, ka cīņā ar ēnu ekonomiku valsts "šauj pa zvirbuļiem".

Viņš norādīja, ka VID meklē pārkāpumus tur, kur maksā minimālo algu, maskās tērpti cilvēki ar kamerām rīko reidus restorānos, bet noziedznieki tajā pašā laikā īsteno shēmas miljoniem eiro un atmazgā nelegālu naudu milzīgos apmēros. Viņš ierosināja risināt lielos jautājumus, tad nevajadzēšot neko meklēt mazajos uzņēmumos.

Повара ресторана Лидо в торговом комплексе Ориго - Sputnik Latvija
Restorāniem un viesnīcām samazinās PVN apmaiņā pret darbinieku algu palielināšanu

Jenzis atgādināja, ka restorāni jau noslēguši vienošanos ar VID un Finanšu ministriju par to, ka nozarē tiks ieviesta kārtība, taču tā vietā nozare vēlas panākt PVN samazināšanu sabiedriskās ēdināšanas nozarē.

Viņš atgādināja, ka uzņēmumi veltījuši daudz laika sagatavošanās darbiem, bet tagad VID skaidro, ka PVN ir Finanšu ministrijas ziņā. Uzņēmējs konstatēja, ka 10-15% kompāniju nozarē, kas tagad strādā ekonomikas "melnajā" zonā,  turpat arī paliks, un neviens viņiem neko nevar pārmest, jo atbilde būs viena: jūs paši nemaksājat nodokļus.

Uzņēmējs pauda vienkāršu secinājumu: nozare nevar samaksāt nodokļus ar pašreizējo PVN, taču viss būs kārtībā, ja nodoklis tiks samazināts. Kad spēkā stāsies nodokļu atvieglojumi, uzņēmumi varēs norādīt, kas strādā "melnajā" zonā. Jenzis ir pārliecināts, ka patlaban neviens restorānu nozarē nespēj nomaksāt Latvijā ieviestos nodokļus.

Ziņu lente
0