Efektīva cīņa ar ārzemju investoriem: bankas Latvijā zaudējušas miljardiem eiro

© Банк ЛатвииНаличные деньги
Наличные деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārvalstu klientu ieguldījumi Latvijas bankās aizvadītajā gadā samazinājušies vairāk nekā par trešo daļu.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka 2018. gadā būtiski samazinājušies ārvalstu klientu ieguldījumi Latvijas bankās, vēsta Dienas Bizness.

Ārzemju klientu ieguldījumu sarukums Latvijas banku sektorā ir vērojams jau kopš 2015. gada, tomēr 2018. gadā pēc banku spertajiem soļiem process ir būtiski paātrinājies, un gada laikā ārzemju klientu atlikušie ieguldījumi samazinājušies par 37,4%, jeb 2,4 miljardiem eiro, tostarp no ES valstīm – par 700 milj. eiro, bet no citām valstīm – par 1,7 miljardiem eiro.

Банк ABLV - Sputnik Latvija
ASV pieprasījušas SEB un Nordea ziņas par bankām Baltijā

Vietējo klientu ieguldījumu pieaugums, kas 2018. gadā sasniedza 869 milj. eiro, nav kompensējis banku zaudējumus.

Otrajā pusgadā stabilizējies arī ārzemju klientu ieguldījumu apjoms, galvenokārt – pateicoties klientu ieguldījumiem no ES valstīm, taču klientu ieguldījumi no citām valstīm turpināja samazināties.

FKTK informēja, ka, ņemot vērā ABLV Bank darbības ierobežošanu un licences anulēšanu 2018. gadā aktīvi banku sektorā sarukuši par 20,7%, nebanku ieguldījumi un kredītportfelis – par 19,6% un 5,6%.

Iepriekš vēstīts, ka pēc skandāla ap ABLV Bank, kuru ASV Finanšu ministrijas struktūra FinCEN apsūdzēja par naudas atmazgāšanu un ierēdņu uzpirkšanu, valdība ierosināja izmaiņas banku sektora regulēšanā. Tika izstrādāts pasākumu plāns tirgus atveseļošanai, kas paredz čaulas uzņēmumu apkalpošanas aizliegšanu Latvijas bankās. Jau esošajiem klientiem sniegts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kas apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt viņu daļu aptuveni līdz 5%, tiem, kuri nespēs īsā laikā pārveidot biznesu, nāksies tirgu pamest.

 

 

Ziņu lente
0