Pensionāri un ārvalstu studenti: kas tiek iesaistīts naudas atmazgāšanā Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijas pārstāvji pastāstīja, kā nekļūt par "naudas mūli" un nenokļūt aiz restēm "nevainīga" lūguma dēļ.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. Policija brīdinājusi par jaunām shēmām, kas ļauj iesaistīt naudas atmazgāšanā cilvēkus. Priekšlikums it kā nevainīgs – cilvēku lūdz ieskaitīt naudu savā kontā, par to saņemot nelielus procentus. Šī starpniecība ir sodāma, un uz to iekrituši jau daudzi cilvēki, vēsta Skaties.lv.

Евро - Sputnik Latvija
Latvijā iecerēts aizliegt pirkumus skaidrā naudā par summu virs 3000 eiro

Tādus cilvēkus dēvē par "naudas mūļiem", viņu uzdevums – pārskaitīt svešu naudu no viena konta uz otru. Daudzi ir ļoti naivi un bieži pat nedomā par to, ka var nokļūt aiz restēm.

Starptautiskie grupējumi, kuri nodarbojas ar naudas atmazgāšanu, izmanto plašus kontaktu tīklus, un Latvijai tajos ir svarīga loma. "Naudas mūļus" meklē ar sludinājumiem internetā un personīgi.

"Mūsu redzeslokā nonāca gan pensionāri, gan ļoti daudzi ārvalstu studenti. Pērn aizturējām septiņus ārvalstu studentus, kuri tā arī pateica – jā, augstskolā pienāca cilvēki, palūdza iedot savus datus," – atklāja Valsts policijas pārstāve Inese Gise.

Peļņa nav liela, taču arī darbs nav grūts – tikai jāpārskaita nauda.

"Smieklīgas summas. Vidēji 20 līdz 50 eiro par datu atdošanu," – turpināja Gise.

Viņa atzīmēja, ka līdz 2012. gadam nav bijis saprotams, kā tādus gadījumus vērtēt, kad no cilvēkiem ņem datus pārskaitījumiem, taču aiz katra tamlīdzīga gadījuma rodams cietušais, tāpēc patlaban jautājums jāvērtē nopietni.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija – čempione cīņā ar skaidru naudu

Dažkārt aiz finanšu noziegumiem sastopami arī traģiski stāsti, piemēram, kad grāmatvedis izšķiras par pašnāvību, uzzinot, ka no uzņēmuma konta nozagti trīs miljoni eiro.

Latvijas likumsargi sadarbojas arī ar kolēģiem citās valstīs. Pēdējā lielā lieta tika atklāta sadarbībā ar Vāciju. Tajā piedalījās arī likumsargi no Francijas un Moldovas.

Pēdējos gados ekonomisko noziegumu apkarošana Latvijā ir jūtami pastiprinājusies – patlaban Valsts policijas attiecīgajā pārvaldē strādā jau 24 speciālisti.

Ziņu lente
0