Šprotes, "Dzintars" un konteineri: Latvijas bizness iekaro Uzbekistānu

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународная выставка туриндустрии Balttour 2019
Международная выставка туриндустрии Balttour 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas kompānijas apgūst jaunus tirgus, Uzbekistāna kļuvusi par lielu partneru ar savstarpējo preču apgrozījumu 100 miljonu eiro apmērā.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Latvijas kompānijas, kuras cietušas no attiecību pasliktināšanās ar Krieviju un tirgus zaudēšanas, meklē jaunus partnerus, tostarp pēcpadomju telpā. Pamazām attīstās sadarbība ar Uzbekistānu, kas ir vadošais Latvijas ārējās tirdzniecības un ekonomiskais partneris Centrālās Āzijas valstīs. Latvijas vēstnieks šajā valstī Mihails Popkovs intervijā podrobno.uz pastāstīja, kādās nozarēs ir izveidojušies vislabākie biznesa sakari.

Латвийский козий сыр - Sputnik Latvija
Latvietis iemācīs uzbeku siera darinātājiem ražošanas nianses

Pēc vēstnieka sacītā, pērn, saskaņā ar provizoriskiem datiem, abu valstu savstarpējais preču apgrozījums sastādīja apmēram 100 miljonus eiro, kas ir rekords. Latvijas kompānijas lielākoties eksportē uz Uzbekistānu ķīmiskās rūpniecības produkciju, galvenokārt medikamentus, kā arī dažādas elektroiekārtas un mehānismus. Savukārt Uzbekistāna eksportē uz Latviju svaigus augļus un dārzeņus, kaltētus augļus un tekstilu.

Latvijas kompānijas aktīvi strādā tirdzniecības sakaru paplašināšanas jomā. Tā, piemēram, 2018. gada rudenī Latvijas vēstniecība organizēja viena no lielākajiem Uzbekistānas tirdzniecības tīkla vadības vizīti uz Baltijas valsti. Šīs tikšanās rezultātā tika parakstīti vairāki līgumi ar Latvijas ražotājiem par zivju konservu – šprotu, siļķu, ķilavu, makreļu, skumbrijas, sardīņu – piegādi. Rezultātā Latvijas zivju produkcijas sortiments šī tīkla veikalos ievērojami paplašinājies.

Virzīt savu produkciju uzbeku tirgū grasās arī kosmētiskās un parfimērijas produkcijas ražošanas kompānija "Dzintars", pastāstīja Latvijas diplomāts.

Viena no svarīgākajām Latvijas nozarēm, kurā kompānijām gribētos sadarboties ar Uzbekistānu, ir tranzīts un loģistika. Šī sektora – ostu, dzelzceļa – Latvijas uzņēmumu vadītāji regulāri brauc uz Uzbekistānu un citām Centrālās Āzijas reģiona valstīm, lai piedalītos specializētos forumos.

Latvija piedāvā plašas uzbeku eksporta loģistikas un izplatīšanas iespējas uz Eiropu un tālāk caur Latvijas ostām uz visu pasauli.

"Nesen mēs iesniedzām uzbeku partneriem konkrētus Satiksmes ministrijas un valsts kompānijas "Latvijas Dzelzceļš" piedāvājumus par regulāra dzelzceļu konteineru Taškenta – Rīga maršruta organizēšanu ar sekojošu kravu pārstrādi Rīgas Brīvostas konteineru terminālā," - pastāstīja Popkovs.

Вывеска компании Olainfarm - Sputnik Latvija
Maligina atraitne: kāpēc Belēvičs un Savickis iegulda naudu Uzbekistānā, nevis Latvijā

Latvijas kompānijas ir gatavas strādāt arī pašā Uzbekistānā. Piemēram, SIA SV Gulbis plāno uzbūvēt dzelzceļu transporta un loģistikas centru Taškentā. Objekts atradīsies akciju sabiedrības "Uztemirjulkonteijner" teritorijā. Jaunā kompleksa izbūvei jau ir piešķirta 16 hektāru liela teritorija, no tiem 20 tūkstoši kvadrātmetru - konteineru terminālam. Projektā paredzēta divu slēgta tipa noliktavu izveidošana, ka arī automatizētas noliktavu vadības sistēmas ieviešana. Turklāt teritorijā tiks izbūvētas servisa centra, muitas kontroles un administrācijas ēkas. Jaunais loģistikas centrs pieņems līdz 3 miljoniem tonnu kravu gadā, sniegs dzelzceļu vagonu šķirošanas pakalpojumus, kravu iekraušanu un izkraušanu, to uzglabāšanu, reģistrēšanu, kā arī marķēšanu. Jaunā objekta nodošana ekspluatācijai paredzēta šī gada beigās.

Ziņu lente
0