Netīrajam tranzītam beigas: termināls Krievu salā glābs Rīgu no ogļu putekļiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПеревалка угля в Рижском порту
Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazemes izkraušana, 23 metrus augstais žogs un ūdens smidzinātāji: kā Krievu salas terminālī cīnīsies ar ogļu putekļiem.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Rīdziniekiem vairs nenāksies elpot ogļu putekļus, sola Rīgas brīvostas pārstāvji. Turpmāk ogļu pārkraušana notiks mūsdienīgā terminālā tālu no pilsētas centra – Krievu salā, netālu no Bolderājas, raksta Skaties.lv.

Добыча угля на Апсатском угольном месторождении в Забайкальском крае - Sputnik Latvija
Dārgi un politiski nepareizi: Krievija neatgriezīs ogles Latvijā

Termināls tika nodots ekspluatācijai decembrī, šobrīd tur notiek pēdējie sagatavošanās darbi, lai jau pēc mēneša varētu uzsākt ogļu kravu pieņemšanu pilnā jaudā.

Tā ir laba ziņa tiem, kas dzīvo pie esošās eksporta ostas. Šī rajona iedzīvotājiem nācās samierināties ar ogļu putekļiem, kuri aizsedza visas horizontālas  virsmas dzīvokļos, ja vējš pūta to virzienā.

"Šeit ir slēgta ēka, un konveijeru līnijas arī daļēji slēgtas," - stāsta projekta vadītāja Sanita Kaire par jaunā termināla priekšrocībām. Tajā tik izdarīts viss, lai ogļu putekļi neizplatītos.

"Šeit plānots, ka ogles tiks izbērtas pazemes glabātuvēs, kur automātiski tiks sašķirotas un tālāk pa konveijera līnijām nonāks glabātuvē, tālāk uz iekraušanu," - norādīja Kaire.

Šobrīd notiek sagatavošanās darbi, tie ilgs vēl gandrīz mēnesi. Pēc tam pārkraušana jaunajā terminālī trīs-četras reizes pārsniegs eksporta ostas jaudu Daugavas labajā krastā.

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš norādīja, ka jaunais termināls Krievu salā uzcelts absolūti no nulles. Tāpēc tur bija iespēja izveidot mūsdienīgu un ekoloģisku pārkraušanas sistēmu, tostarp īpašu 23 metrus augstu žogu, kurš palīdzēs pasargāt ogļu kravas no vēja.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Skaidas un ogles nekompensē Latvijai Krievijas naftas zaudējumus

"Tā pamata funkcija ir ierobežot vēja plūsmu, nevis noķert putekļus, bet ierobežot vēju, gaisa plūsmu, lai putekļus neceltu augšā," - skaidro Zeltiņš.

Izkraušana un ogļu šķirošana notiks automātiski, paredzēti ūdens smidzinātāji, kuri mitrinās ogles, lai no tām nerodas putekļi.

Ogļu pārkraušana uz pilnu jaudu sāksies līdz 11. martam.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, diez vai Krievija palielinās ogļu pārkraušanas apjomu Latvijā un Igaunijā, neskatoties pat uz savu ostu pārkraušanas iespēju nepietiekamību. Visticamāk, kravu plūsma notiks sauszemes maršrutā uz Ķīnu vai cauri Ziemeļkorejas ostai Radžina, kura atbrīvota no tranzīta sankcijām.

Ziņu lente
0