Latvijā gaidāms sīpolu un burkānu cenu straujš pieaugums

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasЛук на овощном складе.
Лук на овощном складе. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā, kas ir viens no galvenajiem dārzeņu piegādātājiem Latvijā, burkānu cenas jau sasniegušas astoņu gadu rekordu.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Polijā strauji palielinās burkānu un sīpolu cenas. Šī iemesla dēļ, domājams, dārzeņi kļūs dārgāki arī Latvijā, vēsta Latvijas Avīze.

Olas - Sputnik Latvija
Skandāls ar saindētajām olām pacēla to cenu Latvijā par 25%

2019. gada sākumā maksimālā burkānu cena Polijā pieauga par 8% un sasniedza 1,4 zlotus (0,33 eiro) par kilogramu – tas ir rekordliels rādītājs kopš 2010./11. g. sezonas. Cenu pieaugums saistīts ar pērnajiem ražas zudumiem visā Eiropas Savienībā. Polijā burkānu raža saruka par 12%.

Eksperti uzskata, ka lielākais cenu pieaugums gaidāms ziemas nogalē.

Sīpolu cena Polijā pieaugusi jau par 16% - līdz 1,7-2 zlotiem par kilogramu (0,40-0,47 eiro), un tiek prognozēts tālāks cenu pieaugums.

Latvijas "Zemnieku saeimas" valdes locekle Edīte Strazdiņa pastāstīja, ka arī Latvijā situācija ir līdzīga.

Viņa atgādināja, ka raža bija mazāka nekā plānotā, vietējie burkāni faktiski jau ir beigušies, atlicis tikai neliels daudzums pārstrādei paredzēto dārzeņu. Tirgū ienāk importa preces, kā tas jau noticis Lietuvā, viņa paskaidroja.

Sīpoli Eiropā, tostarp arī Latvijā tiek ievesti no Centrālās Āzijas un Ukrainas. Ja norādīts, ka preču izcelsmes valsts ir Polija, ticamākais, burkāni nāk no Ukrainas, pauda Strazdiņa. Patlaban sīpolu un burkānu cenas pieaugušas visās Eiropas valstīs, tāpēc būtu dīvaini cerēt, ka šī tendence Latviju neskars. Tiesa, pagaidām ir grūti teikt, cik lielā mērā augs dārzeņu cenas Latvijā.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Latvijā samazinājušas cenas cūkgaļai

Vairākās eksportētājvalstīs, piemēram, Uzbekistānā un Tadžikistānā sīpolu cenas pieaugušas par 30-40% salīdzinājumā ar aizvadīto gadu. Līdz jaunās sezonas sākumam gaidāms arī kāpostu un biešu cenu kāpums.

Pēdējā gada laikā Latvija palielinājusi dārzeņu importu no kaimiņvalstīm. Zemkopības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka no 2017. gada septembra līdz 2018. gada augustam dārzeņu piegādes no Lietuvas pieaugušas par 43%, no Polijas – par 15% salīdzinājumā ar šo periodu gadu iepriekš.

Ziņu lente
0