Kudrins: Latvijai ir iespējas uzlabot attiecības ar Krieviju

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasАлексей Кудрин
Алексей Кудрин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pragmatisms Krievijai ir pirmajā vietā, un, kaut arī tranzīts aiziet uz krievu ostām, Latvijai ir citas sadarbības iespējas ar kaimiņieni – tirdzniecība, kultūras projekti, paziņoja Aleksejs Kudrins.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Latvija, neskatoties uz Eiropas Savienības sankciju politiku, varētu uzlabot tirdzniecības un darījumu attiecības ar Krieviju – speciāli neviens nevienu neatstumj, paziņoja bijušais Krievijas finanšu ministrs, Krievijas Stratēģisko izstrāžu centra vadītājs Aleksejs Kudrins intervijā žurnālam "Freecity.lv".

Pragmatisms pirmajā vietā

Pēc Kudrina sacītā, vēl vismaz 30 gadus Eiropa būs Krievijas galvenais partneris.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Latvijas tranzītu glābj sliktie laikapstākļi un remontdarbi Ustlugā

"Pirmām kārtām, Eiropa – tas ir galvenais mūsu energoresursu un citas produkcijas pircējs: metāli, ķīmiskā rūpniecība, dažādi jauni materiāli, kuri arī tiek ražoti, pārstrādājot izejvielas. Mēs esam saistīti gan ar savstarpējiem pakalpojumiem un tūrismu, gan ar tehnoloģiju un gatavas produkcijas importu. Vienā acu mirklī tas neizmainīsies. Es domāju, ka mēs visi, gan Eiropa, gan Krievija, neesam ieinteresēti šo attiecību izmainīšanā," — pateica Kudrins.

Pēc viņa sacītā, Latvijai ir iespējas uzlabot attiecības ar Krieviju esošo savstarpējo tiesisko un tirdzniecības attiecību ietvaros ar Eiropas Savienību, nepārkāpjot principus, kurus īsteno ES. Kudrins norādīja, ka Krievijas kravu pārkraušanas novirzīšana uz pašmāju ostām patiešām notiek, tostarp, arī kā reakcija uz krievvalodīgo stāvokli Latvijā, taču pragmatisms Krievijai ir pirmajā vietā. Izņemot tranzītu, Krievijai un Latvijai ir potenciāls arī citās nozarēs.

Pēc viņa domām, "telpa attiecību uzlabošanai pastāv, taču tam ir nepieciešami politiski soļi un sakari".

"Es redzu, ka pastāv iespējas abpusējo attiecību ietvaros ieprogrammēt tos projektus, kurus mēs vēlētos īstenot kopā," — pateica Kudrins.

Viņš uzskata, ka ja tops šāda iniciatīva, tad pakāpeniski tā varētu būt īstenota.

"Jau šodien ar vairākām Eiropas valstīm mums ir pietiekami ciešas un tuvas attiecības. Piemēram, ar Itāliju mēs palielinām sadarbību. Kādēļ mēs nevaram to pašu darīt arī ar Latviju? Itālija darbojas savstarpējo Eiropas noteikumu ietvaros, taču arī ar mums sadarbojas. Itālijas prezidents vai premjerministrs ierodas Pēterburgas forumā, uzstājas, atbrauc delegācija, tiek parakstītas vienošanās. Kādēļ tas ir neiespējami? Ziniet, neviens nevienu speciāli neatstumj," — uzsvēra bijušais ministrs.

Latvijas saknes

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Krievijā atbildēja Matīsam: Latviju soda par rusofobijas politiku

Aleksejs Kudrins piedzima Dobelē, viņa māte ir latviete, tēvs – krievs. Netālu no Dobeles atrodas Kudrina ģimenes dzimtas lauksaimniecība. Krievijas politiķis iniciēja vairākus labdarības projektus dzimtajā pilsētā – mūzikas skolas atjaunošanu, koncertzāles celtniecību. Pēc darba atsākšanas valsts struktūrās, viņš griezies pie Pētera Avena un viņa labdarības Fonda "Paaudze", kurš vāc līdzekļus šādiem kultūras projektiem, ar lūgumu finansēt projektu Dobelē. Tāpat projektam palīdz vietējā pašvaldība.

Kudrins kopā ar bērniem bieži apciemo Latviju – pēc bijušā ministra sacītā, viņi jūt saikni ar šo valsti.

Ziņu lente
0