ASV pilnībā apturējušas naftas piegādes Ķīnai

© Sputnik / Boris Babanov / Pāriet pie mediju bankasNaftas ieguve
Naftas ieguve - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas un ASV tirdzniecības karš sākās šī gada jūlijā, kad stājās spēkā abu valstu ieviestās savstarpējās paaugstinātās muitas likmes.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Naftas piegādes no ASV un Ķīnu ir pilnībā apturētas, ņemot vērā abu valstu konfliktu tirdzniecības jomā. Par to informēja China Merchants Energy Shipping (CMES) prezidents Se Čunlins, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

"Mēs esam viens no galvenajiem naftas pārvadātājiem no ASV uz Ķīnu. Pirms (tirdzniecības konflikta — red.) tas bija labs bizness, taču tagad tas pilnībā apturēts," — informēja Čunlins kuģniecības samitā Honkongā. Minēto faktu apstiprina arī kuģniecības kontroles Refinitiv Eikon dati. Vašingtona sāka piegādāt naftu Pekinai tikai pirms diviem gadiem. ASV Enerģētikas informācijas pārvaldes dati liecina, ka amerikāņu "melnā zelta" eksports uz Ķīnu 2017. gadā pārsniedza piegādes Lielbritānijai un Nīderlandei kopā (šīs valstis ieņem trešo un ceturto vietu ASV naftas importa apjoma ziņā). Ķīna sarakstā ieņēmusi otro vietu pēc Kanādas — ĶTR tika nogādāti aptuveni 20% eksporta apjoma no ASV. Pie tam Ķīnā naftas piegādes no Savienotajām Valstīm sastāda tikai 3%.

Ekonomiskais konflikts

Ķīnas un ASV tirdzniecības karš sākās šī gada 6. jūlijā, kad stājās spēkā abu valstu ieviestās savstarpējās paaugstinātās muitas likmes. Savienotās Valstis ieviesa nodevu 25% apmērā 818 preču importam no Ķīnas par kopējo summu 34 miljardu dolāru apmērā gadā. Tajā pašā dienā Pekina spēra atbildes soļus — ieviesa nodevu 25% tādam pašam apjomam preču no Savienotajām valstīm.

Septembra beigās stājās spēkā jaunās nodevas ASV 10% apjomā preču importam no Ķīnas par kopējo summu 200 miljardu dolāru apmērā gadā. Ķīna noteica muitas nodevas 5-10% apmērā importam no ASV par kopējo summu 60 miljardu dolāru apmērā. Uz naftu minētās nodevas nav attiecinātas, taču uzņēmumi Ķīnā nolēmuši pagaidām atturēties no "melnā zelta" iepirkšanas.    

Ziņu lente
0