Bankām neuzticas nedz investori, nedz latvieši

© Sputnik / Sergey MelkonovЛоготип банка ABLV
Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ABLV likvidācijas latviešu neuzticēšanās komercbankām sasniegusi krīzes augstienes, liecina SKDS aptauja.

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Skandāli finanšu nozarē iedragājuši Latvijas iedzīvotāju uzticēšanos komercbankām, liecina SKDS pētniecības centra aptauja. Rezultātus publicējis centra direktors Arnis Kaktiņš.

"Izskatās, ka ABLV aizvēršana un ar to saistītie procesi ir kopumā iedragājuši Latvijas iedzīvotāju uzticību komercbankām. Vairs tikai 37% uzskata, ka tām var uzticēties, 53% domā, ka nē!" — uzrakstīja Kaktiņš.

Kā redzams grafikā, uzticēšanās kritums komercbankām vienmēr ir sakritis ar dažādām krīzes situācijām finanšu nozarē. Pirms 1998. gada defolta bankām uzticējās 41% latviešu, pēc – tikai 15%. Sekojošajos gados attieksme pret bankām pakāpeniski uzlabojās.

Nākošais lūzuma brīdis kļuva Parex bankas krahs 2008. gadā – līdz tam komercbankām uzticējās katrs otrais latvietis, pēc – tikai katrs trešais. Nākošais pozitīvais trends tika salauzts jau 2011. gadā, pēc Latvijas Krājbankas bankrota – līdz tam brīdim bankām uzticējušos cilvēku skaits paspēja pieaugt vien līdz 38%, savukārt pēc samazinājās līdz 29%.

Евро - Sputnik Latvija
Olafs Cers: nerezidenti saņems savu naudu un uz visiem laikiem pametīs Latviju

2018. gada februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV banku, otru lielāko Latvijas banku, naudas atmazgāšanā un ierēdņu uzpirkšanā. Beigās banka bija spiesta pašlikvidēties.

Saskaņā ar finanšu tirgus atveseļošanās plānu, kas tika izstrādāts pēc ABLV skandāla, bankām, kuras joprojām apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz 5%. Tiem, kas netiks galā ar jaunajām prasībām, nāksies aiziet no tirgus.

Augusta beigās speciāla Eiroparlamenta delegācija, kura ieradās izpētīt ABLV lietu, paslavēja Latviju par ievērojamu nerezidentu noguldījumu daļas samazināšanu vietējās bankās.

Ziņu lente
0