Vidējā alga Latvijā pārsniedz tūkstoti eiro

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc CSP datiem, Latvijā gada laikā alga pirms nodokļiem pieauga par 78 eiro.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Šā gada otrajā ceturksnī Latvijā vidējā alga pirms nodokļiem pieaugusi par 8,4% jeb 78 eiro, un sasniedza 1004 eiro par pilnu darba dienu, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2017. gadā, ziņo Centrālā statistikas pārvalde.

Šā gada pirmajā ceturksnī bruto algas pieauguma temps bija ātrāks — 8,6%. Otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, bruto darba samaksa pieauga par 4,6% jeb 44 eiro.

Gada laikā gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā mēneša vidējā bruto darba samaksa auga apmēram vienādi — par 8,4% un 8,5% attiecīgi. Mēneša vidējā bruto darba samaksa privātajā sektorā pērn bijusi 991 eiro, sabiedriskajā sektorā — 1 tūkstoti 35 eiro, valsts iestāžu sektorā — 984 eiro.

Neto alga otrajā ceturksnī sasniedza 743 eiro, kas ir par 4,4% vairāk nekā analoģiskā periodā pērn. Gada laikā tās pieaugums bija 10%, kas ir par 1,6 procentpunktiem vairāk nekā bruto algas pieaugums. Neto algu reālais pieaugums, ņemot vērā inflāciju 2,4% apmērā, par gadu sasniedzis 7,4%.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Kreilis: 2000 eiro alga drīzumā pārstās būt par "kosmosu" Latvijā

Otrajā ceturksnī vidējās lielākās algas bija finanšu un apdrošināšanas jomā, informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē, enerģētikā, valsts pārvaldē, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē, profesionālo zinātnisko un tehnisko pakalpojumu jomā, ūdensapgādē, atkritumu pārstrādē, transporta un gāzes glabāšanas nozarē. Pārējās nozarēs vidējā alga pirms nodokļu nomaksas bija zemāka nekā vidēji Latvijā.

Mazākas algas tika piefiksētas sabiedriskās ēdināšanas un viesnīcu industrijas nozarē, apkalpošanā, izglītībā, kā arī nekustamo īpašumu, mākslas, izklaides un atpūtas, skaistuma un rituālo pakalpojumu jomā.

Baltijas valstu vidū 2018. gada otrajā ceturksnī vislielākā mēneša vidējā bruto darba samaksa bija Igaunijā — 1 321 eiro, bet mazāka Lietuvā — 927 eiro. Turklāt ievērojamāk algas pieauga Lietuvā — par 10,5%. Igaunijā pieaugums sasniedzis 6,4%. Latvijā viszemākās algas ir reģistrētas Latgalē — 702 eiro, kas ir 70% no bruto algas valstī. Lielākā alga, pirms nodokļiem ir Rīgā — 1 128 eiro. Martā tā sasniedza 1 tūkstoti 119 eiro.

Ziņu lente
0