Paceliet beidzot algas – pat ja cenas straujāk kāps

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā gada laikā pieaugusi daļa Latvijas iedzīvotāju, kuri iestājas par ātru algu kāpumu, pat par lielākas inflācijas cenu, liecina SKDS aptauja.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Gandrīz ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta strauju algu kāpumu, pat ja tas novedīs pie asa cenu kāpuma, liecina SKDS centra aptauja. Pētījuma rezultātus publicēja centra direktors Arnis Kaktiņš.

"Gada laikā pieaudzis strauju algas pieaugumu atbalstītāju īpatsvars. Patlaban jau gandrīz katrs ceturtais būtu gatavs "parakstīties" uz šādu lietu, pat ja tas nozīmētu valstī augstāku inflāciju (t.i. augstākas cenas veikalos!). Tomēr, puse vēl aizvien šādam scenārijam saka NĒ," — uzrakstīja Kaktiņš.

Salīdzinot ar pērno gadu, ātra algu palielinājuma atbalstītāju skaits palielinājies no 18% līdz 23%. Vērts atzīmēt, ka visvairāk šādu Latvijas iedzīvotāju bija 2006. gadā – vairāk nekā trešdaļa. 2009. gadā viņu daļa asi samazinājās līdz 14%, savukārt pēc tam pakāpeniski palielinājās.

Visvairāk algu kāpuma pretinieku par paātrinātas inflācijas cenu bijis 2011. un 2013. gadā – toreiz tā atbildēja 56% respondentu. Vismazāk – 2006. gadā – 40%. Šogad tie ir 52% aptaujāto.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, vairāk nekā puse Latvijas uzņēmumu ir gatavi palielināt darbinieku algas – taču izdevumus viņi kompensēs no patērētāju kabatām.

Jūlijā gada inflācija valstī sastādīja 2,6%, nedaudz mazāk, nekā jūnijā. Cenu kāpumu savaldīja pēkšņa strauja svaigu dārzeņu cenu samazināšanās un fakts, ka vidējā cigarešu cena, par spīti akcīzes nodokļa kāpumam, pieauga samērā nenozīmīgi.

Ziņu lente
0