Eiropas Komisijai lūdz segt kaut daļu no Latvijas zemnieku zaudējumiem

© NefcoNordicКоровы на ферме.
Коровы на ферме. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visu pieprasīto summu Eiropas Komisija nepiešķirs – sausuma un meža ugunsgrēku radīto zaudējumu kompensācijas ir nepieciešamas ne Latvijai vien.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Zemkopības ministrija vērsās pie Eiropas Komisijas (EK) ar lūgumu kompensēt 360 miljonus eiro Latvijas zemniekiem sausuma rezultātā radīto zaudējumu dēļ, raksta Skaties.lv.

Sausums varēja radīt zaudējumus ap 15 tūkstošiem zemnieku saimniecību. Graudaugu audzējošo zemnieku ienākumi būs vismaz par 30% zemāki, savukārt dārzeņu un augļu audzēšanas saimniecības sagaida 45% kritums. Lopkopības nozare cietusi 100 miljonu eiro zaudējumus – zaļā raža samazinājusies par 54%, tādēļ nākas tērēt naudu barības iegādei. Ugunsgrēku izraisītie zaudējumi mežsaimniecības nozarē sastāda 92 miljonus eiro.

Свиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате - Sputnik Latvija
Nevar dzīvot uz pulvera mucas: Latvijas cūkkopji ir izmisumā

"Sektoram tas ir ļoti daudz, tas atstāj ļoti ilgstošu ietekmi nākotnē. It īpaši [smagi ir] lopkopības sektorā, jo šobrīd zemnieki dara visu, lai sagatavotu lopbarību. Sekas lopkopībā izpaudīsies ziemas sezonā, piemēram, ja sāks trūkst lopbarība, tad zemnieki būs spiesti izkaut lopus," — norādīja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone.

Igaunijā jau pieļauj bankrotu vilni lauksaimniecībā, taču Zemnieku Saeima cer, ka Latvijā līdz tam nenonāks.

"Vismaz savus biedrus esam aicinājuši vērsties bankās un runāt par pamatsummu atlikšanu. Ceram, ka ar bankām tiešām problēmu nebūs. Lielāks satraukums ir par graudu uzpircējiem, kas bieži vien ir dažādas ārvalstu kompānijas, ar kurām lauksaimnieki noslēguši līgumus par produkcijas piegādi. Brīžiem ir agresija no šīm te kompānijām," — atzīmēja Zemnieku Saeimas lauksaimniecības eksperts Mārtiņš Trons.

Ministrija nolēmusi izdarīt visu, lai saņemtu vismaz kaut kādu daļu no nepieciešamās naudas, taču jau ir skaidrs, ka visu pieprasīto summu EK nepiešķirs, jo šobrīd kompensācijas pieteikušas daudzas citas valstis, kuras cietušas no sausuma un mežu ugunsgrēkiem.

Ziņu lente
0