Pusgada laikā Latvijas bankas pazaudējušas 1,5 miljardus eiro

© Банк ЛатвииНаличные деньги
Наличные деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada pirmajā pusgadā no Latvijas līdz ar čaulu kompānijām "aizplūdis" pusotrs miljards eiro.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņojusi, ka riska kategorijā iekļauto čaulu kompāniju noguldījumu atlikums 7. jūlijā sastādījis kopējā Latvijas banku noguldījumu apjomā 0,03%, raksta mixnews.lv.

Saskaņā ar FKTK datiem, lielākoties tas ir bloķēto līdzekļu atlikums bankas kontos.

Dokumentu parakstīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija, Honkonga un Kipra: Krievijas iedzīvotājs par tūkstoš rubļiem "atmazgājis" 40 miljonus eiro

"Atlikušie 0,03% jeb 4,5 miljoni eiro – tā visa ir izejošā plūsma jeb iesaldētā nauda bloķētajos kontos, par kuru nepieciešamas attiecīgas līdzekļu izcelsmes pārbaudes," — pateica FKTK priekšsēdētājs Pēteris Putniņš.

Pēc Putniņa sacītā, līdz ar čaulu kompānijām pusgada laikā no Latvijas aizplūduši 1,5 miljardi eiro, savukārt turpmākajā sadarbībā tika atteikts vairāk nekā 9000 kompāniju.

Ārzemju klientu noguldījumu daļā, tostarp, no ES valstīm, Latvijas bankās jūlija beigās sastādīja 21%. Noguldījumu ģeogrāfiskā struktūra liecina, ka Latvijā dominē vietējie depozīti – to daļa sastāda 79%.

FKTK atgādina, ka 9. maijā spēkā stājās likuma grozījumi Par noziedzīgā ceļā iegūtās naudas legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, kuri lika Latvijas tirgus dalībniekiem 60 dienu laikā, jeb līdz 2018. gada 7. jūlijam, pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem, kuri atbilst vienlaikus divām čaulu kompāniju pazīmēm – neīsteno faktisku saimniecisko darbību un neiesniedz finanšu atskaites.

Ziņu lente
0