"Latvijas auto": drīzumā šoferu trūkums liks samazināt biznesa apjomus

© AP Photo / Ted S. WarrenВодитель в кабине грузовика
Водитель в кабине грузовика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas autopārvadājumu nozares uzņēmumiem trūkst ap diviem tūkstošiem šoferu, un tos nav kur nolīgt, paziņoja "Latvijas auto" asociācijas vadītājs Valdis Trēziņš.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Ja Latvijas varas iestādes tuvākajā nākotnē nemīkstinās strādnieku uzņemšanas nosacījumus no valstīm, kuras neietilpst ES, autopārvadājumu nozares kompānijām nāksies samazināt biznesa apjomus – jau tagad trūkst kravas mašīnu vadītāju, paziņoja "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš Dienas Bizness.

"Latvijā šoferus nevaram atrast — par tālbraucējiem jaunieši negrib strādāt, bet vecie nevar. Savukārt iespējas piesaistīt trešo valstu darbiniekus ir ierobežotas. Šajā ziņā nosacījumi pie mums ir sliktāki nekā kaimiņiem. Lietuvā jau šobrīd tiek izmantoti 20 000 šoferu no trešajām valstīm, kamēr Latvijā — ap 2000. Tā arī ir viņu priekšrocība.. Par šoferiem visur notiek cīņa, bet mēs ar saviem nosacījumiem, kas nav tie labākie trešo valstu darbinieku piesaistei, neesam īpaši konkurētspējīgi. Šī problēma gan nav tikai mūsu nozarei, un tas traucē attīstīties," — pateica Trēziņš.

Водитель грузовика - Sputnik Latvija
Ko meklē Latvijas darba devēji: pieprasītākās profesijas

Pēc viņa sacītā, vidējais kravas mašīnu vadītāju vecums Latvijā pastāvīgi palielinās, vecumā līdz 30 gadiem strādā tikai 7-8% šoferu. Visbiežāk kravas mašīnu vadītāji – tie ir cilvēki vecumā no 50 līdz 55 gadiem.

"Mūsu šoferi noveco. Ir atsevišķas kompānijas, kurās mašīnas jau sāk stāvēt šoferu trūkuma dēļ. Ja politiķi nepieņems pozitīvu lēmumu attiecībā uz trešo valstu darbaspēka piesaisti, mēs nevarēsim attīstīt un droši vien sāksim samazināt biznesa apjomus," — brīdina Trēziņš. Pēc viņa vērtējuma Latvijai nepieciešami 20 tūkstoši šoferu, un šobrīd trūkst 10% darbinieku.

Smagais darbs, nepieciešamība gulēt mašīnā un bieži vien pusdienot turpat, nelielās algas un uzbrukuma risks padara kravas mašīnu vadītāju profesiju arvien mazāk populāru visā Eiropā. Vadītāju deficīta problēmas atrisināšanai daudzas kompānija, tostarp, Latvijas, iet ārzemju strādnieku nolīgšanas ceļā — no Ukrainas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Moldovas un pat Filipīnām. Taču šodien nolīgt strādniekus, kuri nav ES valstu pilsoņi, uzņēmumiem ir daudz grūtāk – gan formalitāšu ievērošanas, gan finanšu ziņā.

Ziņu lente
0