Aptauja: pie ēnu ekonomikas Latvijā noveduši augstie nodokļi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācija par to, ka ekonomikas pelēkās zonas paplašināšanos sekmē nebanku kreditēšana, nav apstiprinājusies.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Galvenais faktors, kas veicina ēnu ekonomikas izaugsmi, ir pārlieku augstie nodokļi, secināja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija pēc aptaujas, jo jūlijā organizēja Tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centrs SKDS.

Dati, ko publicēja portāls rus.lsm.lv, liecina: 42% aptaujāto paziņojuši, ka ēnu ekonomikas attīstību Latvijā veicina augstie nodokļi. Gandrīz trešā daļa respondentu uzskata, ka neuzticība valstij, piemēram, pensiju sistēmai vai sociālajām garantijām, stimulē "pelēko" ekonomiku. 11% aptaujāto norādīja, ka ēnu ekonomikas attīstības galvenais faktors ir godīguma trūkums.

Американская валюта в конверте - Sputnik Latvija
Eksperts vēsta par ēnu ekonomikas apjoma samazināšanos Latvijā

Asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš pastāstīja, ka parlamenta vēlēšanu gaidās aizvien biežāk skan pārmetumi par to, ka nebanku kreditēšana ir viens no ēnu ekonomikas katalizatoriem, taču aptaujas dati šo apgalvojumu neapstiprināja. Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors norādījis, ka "pelēkās" zonas īpatsvars sastāda aptuveni 22% IKP, jeb apmēram piecus miljardus eiro.

Vienlaikus ātro kredītu portfelis sastāda aptuveni 120 miljonus eiro – 2,4% ēnu ekonomikas apjoma, tātad šīs nozares ietekme nav liela. Šī iemesla dēļ nebanku kreditēšanas nozares likvidācija situāciju ēnu ekonomikas jomā neuzlabos, uzskata Āboltiņš.

Iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija ierosināja cīnīties ar ēnu ekonomiku, ieviešot obligāto bezskaidras naudas norēķinu pielietošanu algas izmaksām.

Ziņu lente
0