Mediji: Trampa administrācija plāno ignorēt PTO normas

© REUTERS /Carlo Allegri Республиканский кандидат в президенты Дональд Трамп
Республиканский кандидат в президенты Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents vairākkārt norādījis Baltā nama ierēdņiem, ka vēlas panākt ASV izstāšanos no PTO, taču ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins to noliedzis.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija iecerējusi iesniegt Kongresā likumprojektu, kas ļaus Vašingtonai ignorēt Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) prasības, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu Axios, — tā darbinieku rīcībā nonācis likumprojekta provizoriskais variants.

Ja likumprojekts tiks pieņemts, tas piešķirs ASV prezidentam tiesības apstiprināt nodevas importa precēm vienpusējā kārtībā bez Kongresa apstiprinājuma, kā arī ļaus ignorēt PTO pamatprincipus.

Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Politika
Krievija draud ar izstāšanos no PTO Eiropas Savienības prasību dēļ

Informācijas avots Kongresā norādījis portālam Axios, ka tamlīdzīga dokumenta pieņemšana nozīmēs ASV izstāšanos no organizācijas.

Iepriekš portāls Axios, atsaucoties uz pārrunās iesaistītu informācijas avotu, paziņoja: ASV prezidents vairākkārt norādījis Baltā nama ierēdņiem, ka vēlas panākt ASV izstāšanos no PTO, taču ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins to noliedzis.

Vēlāk Tramps paziņojis, ka neplāno atteikties no dalības PTO, taču paudis viedokli par to, ka attieksmei pret ASV būtu jābūt godīgākai.

Martā ASV ieviesa nodevas tērauda un alumīnija importam (25% un 10% apmērā atbilstoši), kā rezultātā būtiski pasliktinājās attiecības ar Savienoto Valstu galvenajiem partneriem Eiropā un Āzijā. Vašingtona pārmeta ES valstīm un PTO locekļiem lēmumu ieviest simetriskus ierobežojumus ASV ražotajām precēm, ignorējot organizācijas noteikumus.

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers apgalvo, ka amerikāņu nodevas ir likumīgas, jo ieviestas ar mērķi aizsargāt nacionālās drošības intereses, ko paredz PTO normas.

Ziņu lente
0