Krievija strauji ierobežo ieguldījumus ASV vērtspapīros

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Вашингтон
Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ieguldījums ASV valsts parāda nodrošinājumā, uz kā balstās Savienoto Valstu nedrošā finansiālā labklājība, samazinājies gandrīz divkārt.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Vašingtonas īstenotā Krievijai nedraudzīgā politika negatīvi ietekmē Savienoto Valstu finansiālo labklājību, vēsta Sputnik Igaunija.

ASV Finanšu ministrijas publicētā atskaite liecina, ka aprīlī Krievija strauji ierobežojusi ieguldījumus ASV valsts vērtspapīros – Krievijas "daļa" amerikāņu labklājības nodrošinājumā samazinajusies gandrīz divkārt – par 47,5 miljardiem dolāru, sasniedzot 48,7 miljardus.

Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Atbilde Trampam: Ķīna ievieš nodevu precēm no ASV

Galu galā ASV valsts vērtspapīru turētāju reitingā Krievija no 16. vietas kritusies līdz 22. vietai. Līdera vietas šajā reitingā joprojām ieņem komunistiskā Ķīna, kas aizokeāna kapitālistiem uzticējusi veselus 1,18 triljonu dolāru, un Japāna – tā valstij, kas nometa kodolbumbas uz japāņu pilsētām, atdevusi 1,03 triljonus dolāru.

Iepriekš RIA Novosti vēstīja, ka ASV Kongress ierosinājis ieviest sankcijas pret Krievijas finanšu iestādēm. Likumprojekts ierosina pusgada laikā aizliegt ASV pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem jebkādus darījumus ar Krievijas suverēno parādu un noteikt sankcijas pret septiņām Krievijas bankām.

Taču vēlāk ASV prezidents Donalds Tramps atlika jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju, kas varētu skart pašu Savienoto Valstu parādu. ASV Finanšu ministrija atzīmēja, ka tamlīdzīgs solis var negatīvi ietekmēt investorus un kompānijas ne tikai Krievijā, bet arī Savienotajās valstīs.

Krievijas atbilde

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, komentējot plānus ieviest sankcijas pret valsts parādu, paziņoja, ka Finanšu ministrija neplāno veidot speciālus instrumentus federālā aizņēmuma obligāciju izpirkšanai tirgū ASV sankciju ieviešanas gadījumā.

Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Latvija būs spiesta izvēlēties starp ES un ASV

Atbildot uz sankcijām pret Krievijas valsts parādu, KF Valsts domes Finanšu tirgus komitejas vadītājs Anatolijs Aksakovs ierosināja ierobežot ieguldījumus ASV vērtspapīros. "Protams, ja tiks pieņemti tamlīdzīgi lēmumi, arī mēs varam ierobežot ieguldījumus amerikāņu vērtspapīros, Krievijas nauda nestrādās ASV ekonomikas labā," – uzsvēra politiķis.

Ilggadējā prakse — ārvalstu brīvprātīgie piespiedu ieguldījumi ASV vērtspapīros, kas nodrošina ASV valsts parādu, ir tā saucamā Pax Americana, tas ir "amerikāņu pasaules kārtības" uzturēšanas savdabīga garantija.

Ziņu lente
0