Kapsētu var, putnufabriku – ne: Valka lūdz Saeimas palīdzību

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasЯйца
Яйца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts zemes nodošana pašvaldības īpašumā patlaban iespējama tikai atsevišķos gadījumos, piemēram, kapsētas vai parka iekārtošanai, bet Valkas novadam ir jāuzceļ putnu ferma.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Valkas novada dome vērsusies pie Saeimas Tautsaimniecības komisijas ar lūgumu pieņemt speciālu likumu par valsts meža iecirkņu atsavināšanu Valkas novada teritorijā, vēsta LSM.lv.

Выращивание банкнот - Sputnik Latvija
Latvijā ievērojami palielinājies ārzemju investīciju apjoms

Tas nepieciešams, lai piesaistītu Valkas novadam olu ražotāju OvoStar no Ukrainas.

Pašvaldība atzinusi, ka putnu fermas celtniecībai vispiemērotākais ir valstij piederošs meža iecirknis. Taču šim nolūkam nepieciešami likuma grozījumi, un Zemkopības ministrija pret to iebilda. Pašreizējie normatīvie akti paredz, ka valsts zemes nodošana pašvaldības īpašumā iespējama tikai atsevišķos gadījumos, piemēram, kapsētas vai parka iekārtošanai, bet putnu fabrika Valkā nav ne viens, ne otrs, uzstāja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Valkas novada mērs Armands Krauklis iebilst; viņš norādīja, ka putnu ferma un olu produktu fabrika ir svarīga ne tikai vietējā, bet arī nacionālā mērogā – tā ieguldīs savu artavu valsts ekonomikas attīstībā, dos nodokļus un darba vietas.

Krauklis pauda cerību, ka Saeimas komisija uzklausīs pašvaldības lūgumu un rīkosies ātri, paturot prātā to, ka Latvija gaida ārvalstu investīcijas.

Fabrika Valkas novadā palīdzēs radīt vismaz 160 darba vietas. Projektā paredzētas investīcijas 50 milj. eiro apmērā, plānotie nodokļu ienākumi valsts budžetā sasniegs gandrīz 2,5 miljonus. Taču sākotnēji ieplānotais zemes gabals izrādījies nepiemērots: šajā vietā fabrikas radītā smaka sasniegs apdzīvotās vietas.

No sirds Latvijai partijas valdes priekšsēdētāja, bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba - Sputnik Latvija
Sudraba: Latvija pārvēršas pierobežas zonā bez cilvēkiem un ražošanas

Līdzās jaunceļamajai fabrikai nepieciešama attīstīta infrastruktūra, un tai sameklēja daudz labāku vietu, taču šis zemes gabals pieder valstij, un zemkopības ministrs Dūklavs kategoriski atteicies to nodot Valkas novadam, lai arī netālajā Valmierā nesen ar īpašu likumu radīts industriālais parks ar uzņēmējiem izdevīgām nodokļu atlaidēm.

Pašlaik Valkas novada ienākumu galvenais avots ir alkotūrisms – Valkā ierodas igauņi, lai iegādātos lētus alkoholiskos dzērienus.

Valkas novada domes ierosinajumu apsprieda arī valdošā koalīcija, taču premjerministrs Māris Kučinskis norādīja, ka nevar spriest, vai Saeima būšot gatava apspriest tādus likuma grozījumus.

Ziņu lente
0