Ļoti sarežģīta aina: Krievija sarūgtinājusi Latvijas tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovБалтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту
Балтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodrošināt stabilu kravu plūsmu tuvākos piecus-septiņus gadus ir galvenais izaicinājums Latvijas tranzītam, uzskata Vitol Baltics kompānijas valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups.

RĪGA, 18. maijs – Sputnik. Krievija aktīvi attīsta savas ostas, tādēļ Krievijas kravu tranzīta apjomi Baltijas valstu ostās turpina kristies, paziņoja Vitol Baltics kompānijas valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups, vēsta Baltic Course.

"Es domāju, ka lejupslīde turpināsies. Mēs sagaidām, ka Krievijas ostu kapacitāte tiks palielināta arī turpmāk. Tāpat tiks palielināta dzelzceļa un cauruļvadu kapacitāte, lai produktus uz Krievijas ostām varētu nogādāt," — atzīmēja Kirkups.

Kravu apjomu samazināšanās visās preču grupās būs galvenais izaicinājums un drauds Latvijas tranzītam, uzskata Kirkups.

Tāpat turpmākās darbības plānu izstrādi ļoti sarežģī ģeopolitiskā nestabilitāte.

Vilciens - Sputnik Latvija
Paātrinās Rīgas ostas kravu apjomu krišanās

"Aug konkurence no citu valstu puses. Mēs nevaram uz sevi skatīties tikai Latvijā un teikt, ka mēs konkurējam viens ar otru. Mēs konkurējam arī ar termināļiem Klaipēdā Lietuvā, mazākā mērā, bet arī ar Igaunijas termināļiem un, protams, ar Krieviju. Turklāt rubļa vērtības kritums pēdējā laikā maina skatījumu uz tranzīta izmaksām. Tā ir ļoti sarežģīta aina," — pateica Vitol Baltics vadītājs.

Pēc Kirkupa sacītā, nākotnē Latvijas tranzīta sektors varētu iegūt attīstību uz Ķīnas kravu piesaistīšanas rēķina. "Ir jāveido ilgtermiņa stratēģija, bet ir jādomā arī par šodienu un nākamajiem pieciem septiņiem gadiem. Tādēļ mums ir ļoti jākoncentrējas uz konkurētspēju un jābūt konkurētspējīgiem šodien," — pauda Kirkups.

Viņš paziņoja, ka Vitol grupā ietilpstošais Ventspils naftas terminālis (VNT) pērn pārkrāvis 6,7 miljonus tonnu naftas produktu.

"Ja mēs atceramies laiku pirms trim četriem gadiem, tad tie bija aptuveni 11 miljoni tonnu. Ir noticis ļoti liels kritums. Šogad mēs būtiskas izmaiņas neparedzam un terminālī varētu pārkraut līdzīgu apmēru kā pērn," — uzsver kompānijas vadītājs.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Rīgas osta gada laikā zaudējusi 40% Krievijas naftas produktu

Viņš atzīmēja, ka tā ir ne vien VNT problēma – šobrīd praktiski visi Baltijas valstu termināli nestrādā uz pilnu jaudu.

Pa LatRosTrans apkalpoto cauruļvadu pērn tika transportēti 3,3 miljoni tonnu naftas produktu, savukārt šogad apjomi tiek prognozēti mazāki – no 2,8 līdz 3,3 miljoniem tonnu.

"Mēs varam teikt, ka šis bizness ir stabils tajā nozīmē, ka cauruļvads joprojām darbojas. Tomēr, ja runājam par apjomiem, tad 2014.gadā mēs transportējām 5,7 miljonus tonnu, 2016.gadā rādītājs bija mazāks par 3,7 miljoniem tonnu. Kritums ir bijis būtisks. Lai šis bizness varētu turpināties, kritumam ir jāapstājas. Es baidos, ka tas ir ļoti liels izaicinājums," — saka Kirkups.

Ziņu lente
0