Pat PSRS nekas tāds nebija: Latvijas iedzīvotāji par viņu kontu izsekošanu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji kritizējuši jauno kārtību, saskaņā ar kuru Valsts ieņēmumu dienests saņems informāciju par visiem iedzīvotājiem, kuru konta gada apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

RĪGA, 18. maijs – Sputnik. Grozījumi par to, ka bankām būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par fiziskajām personām, kuru konta gada apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro, izraisīja Latvijas iedzīvotājiem ārkārtīgi negatīvu reakciju.

Daži tajā pat saskatījuši atgriešanās vēstījumus "tumšajā pagātnē".

"Pat drūmākajos PSRS gados kas tāds nebija," — raksta lietotājs ar segvārdu Haims Vienkārši Haims.

"Cīņu ar nopietnu korupciju valsts līmenī un citiem noziegumiem aizstās ar to, ka VID tagad raustīs visus, kam apgrozījums ir lielāks par 15 tūkstošiem? Vēlētos uzzināt, kas lobējis šo likumu," — pauž neapmierinātību Maija Pohodņeva.

"15 000€ gadā ir tikai 1250€ mēnesī. VID kā tajā anekdotē izmeklēs, kāpēc pēc komunālajiem, rēķiniem un pārtikas kādam pieticis vēl arī zobārstam. Valdība un DRO principā pasaka: nebūt pilnīgam nabagam ir aizdomīgi un represējami," — pauž bažas Agnese Margevica.

"Te vietā ir mana mīļākā anekdote par VID:

Zvanītājs: Halo, vai VID?

VID: Jā, runājiet!

Zvanītājs: Mans kaimiņš šovakar kaut ko ēd!

VID: Adrese?

Zvanītājs: Rīgas iela 12

VID: Izbraucam!" — joko Baiba Liepiņa.

"Manuprāt pēdējais pamudinājums pārnest kontus uz ārzemēm, kur pret cilvēku privātumu bankas izturas loģiskāk," dalās savās domās Māris Gabalins.

Līdzīgs viedoklis ir Aldim Greitānam. "Valdība sniedz nopietnu atbalstu Revolut utml. "fintehu" biznesam."

"Klau, @vid_gov & @Finmin, kādus tieši uzraudzības pasākumus veicāt attiecībā uz Muitas pārvaldes darbinieku Vinokurovu, kurš pie 13 tūkst. algas pamanījies "laimēt"desmitiem tūkstošus? Ja negribiet strādāt, tad tā arī sakiet," — sarkastiski atzīmē Mārtiņš Tārlaps.

Bija arī tādi komentētāji, kuri centās attaisnot Valsts ieņēmumu dienesta darbību, tiesa, tādu bijis pavisam nedaudz.

"Eh, lai nu no kura, bet no Jums tādu tumsonību. Aprakstīt procesu? Caur sistēmu tiks izlaists salīdzinājums ar oficiālo algu un salīdzināts ar konta apgrozījumu un sīkāk pētīs tos, kam tur būs noteiktas nesakritību sastāvdaļas. Risk assessment saucas. Kam ir, ko slēpt-atrausies," — uzrakstīja Mārtiņš Kļaviņš.

Atgādināsim, ka grozījumi par kredītiestādēm, kurām reizi gadā būs jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam informācija par klientiem, tika apspriesti jau sen. Otrdien, 15. maijā, Ministru Kabinets atbalstīja jauno kārtību, saskaņā ar kuru kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem līdz kārtējā gada 1. februārim jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam informācija par klientiem, kuru norēķinu kontā vai noguldījuma kontā pēc pieprasījuma kopējā debeta un kredīta summa vienā iestādē sastāda 15 tūkstošus eiro vai vairāk.

Informācija tiek iesniegta elektroniskā veidā par fiziskām personām – Latvijas rezidentiem.

Noteikumi stāsies spēkā 2018. gada 18. maijā. Pirmo reizi informācija VID tiks sniegta līdz šī gada 1. septembrim par klientiem, kuru atlikuma summa norēķinu kontos un noguldījumu kontos pēc pieprasījuma 2018. gada 1. janvārī bijusi 15 tūkstoši eiro vai vairāk.

Ziņu lente
0