Latvijas kompānijas pamet vietējās bankas līdz ar nerezidentiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВ хранилище коммерческого банка
В хранилище коммерческого банка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki Latvijas uzņēmēji, pret kuriem bankām nav nekādu pretenziju, tomēr vēlas pārvest savus līdzekļus uz ārvalstīm.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Pēc skandāla ar ABLV Bank un stingrāku noteikumu ieviešanas darbā ar nerezidentiem un čaulas uzņēmumiem banku sektors Latvijā ir saskāries ar plašu līdzekļu aizplūšanu – aiziet arī vietējie uzņēmumi, kuri ilgu laiku strādājuši Latvijā, vēsta avīze Dienas Bizness.

Izdevuma rīcībā esošā informācija liecina, ka aprīļa beigās banku piesaistīto ieguldījumu summa sastādījusi 17,792 miljardus eiro – par 13% mazāk nekā februāra sākumā. Tātad kopš februāra no bankām izvesti 2,6 miljardi eiro. Daži uzņēmēji jau paziņojuši, ka pārved līdzekļus uz ārvalstīm.

Uzņēmēji - Sputnik Latvija
Endziņš: uzņēmumu pārbaudēs Latvijas bankas pārkāpušas visas robežas

Pati ABLV Bank vēl gaida regulatora lēmumu pašlikvidācijas plāna jautājumā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sola to pieņemt maija vidū. Ja FKTK nepieļaus bankas pašlikvidāciju, pastāv risks, ka procesā iesaistīsies maksātnespējas administratori un, spriežot pēc agrākajiem piemēriem, iespējama arī ABLV Bank izlaupīšana. Tas būtu vēl viens ļoti nevēlams precedents, kas grautu Latvijas uzņēmējdarbības vides reputāciju, teikts rakstā.

13. februārī ASV Finanšu ministrijai pakļautais Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās ABLV Bank par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Tāpat FinCEN norādīja, ka ABLV Bank vadība uzpirkusi ierēdņus. Banka to nosauca par apmelojumu.

26. februārī akcionāru ārkārtas sapulcē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Pēc skandāla ar ABLV Bank Latvijas varasiestādes ierosināja nekavējoties ieviest banku sektora regulēšanas grozījumus. No pavasara Latvijas bankās aizliegta visu čaulas uzņēmumu apkalpošana. Jau esošajiem klientiem tiek piešķirts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz aptuveni 5%. Ja neizdosies īsā laikā mainīt biznesu, tām nāksies aiziet no tirgus. Tādējādi Latvija būtiski samazina finanšu un kredītpakalpojumu sniegšanu ārvalstu klientiem.

Ziņu lente
0