Putniņš: "Netīrā" nauda neieradās no Mēness, to apstrādāja vairākās Eiropas valstīs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
FKTK vadītājs Pēteris Putniņš uzskata, ka pienācis laiks veidot vienotu Eiropas regulatoru, kurš cīnīsies ar netīrās naudas atmazgāšanu ES teritorijā.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Jau tuvāko četru mēnešu laikā nerezidentu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās saruks līdz 20%, paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēteris Putniņš. Viņš nepaziņoja, kad bankas panāks šī rādītāja samazināšanos līdz 5%, vēsta Dienas Bizness.

FKTK vadītājs noklausīšanās laikā Eiropas Parlamenta komitejā pastāstīja, ka nerezidentu ieguldījumu īpatsvara samazināšanās turpināsies kā reakcija uz nepieciešamību uzlabot Latvijas banku sektora reputāciju.

Lielākais ārvalstu klientu ieguldījumu īpatsvars Latvijas bankās bija vērojams 2015. gadā — 55% no kopējā apjoma. Pēc stingrāku standartu ieviešanas FKTK lūdza bankas izvērtēt klientu bāzi, lai atbrīvotos no apšaubāmas izcelsmes naudas, tāpēc ārvalstu depozītu īpatsvars samazinājies līdz 31%, teica Putniņš.

Kāpēc Latvijas bankām uzvelta vaina

Sēdē Briselē Putniņš paziņoja, ka pienācis laiks veidot vienotu Eiropas struktūru, kas cīnīsies ar netīrās naudas atmazgāšanu ES teritorijā un kontrolēs šos sfēru.

"Šajā jautājumā jānovērtē visa nelikumīgās naudas kustība eirozonā. Piemēram, sakarā ar sankcijām pret Ziemeļkoreju tika sodītas arī Latvijas bankas, lai arī bija iesaistītas tajā netieši. Vai tā nauda ieradās Latvijā no Mēness? Naudu apstrādāja daudzās Eiropas valstīs, un pēc tam tā aizceļoja uz citām jurisdikcijām visā pasaulē. Bet mēs neesam dzirdējuši, ka citas jurisdikcijas būtu veikušas kādas darbības pret savām bankām, kas bija iesaistītas lietā," — norādīja Putniņš.

Iepriekš vēstīts, ka pēc skandāla ap ABLV, kuru ASV Finanšu ministrijas struktūra FinCEN apsūdzēja par naudas atmazgāšanu, sakariem ar KTDR bruņojuma programmu un Latvijas ierēdņu uzpirkšanu, valdība nolēma īstenot steidzamus grozījumus normatīvajos aktos, kas regulē banku sektoru. Izstrādāts pasākumu plāns tirgus atveseļošanai, kas aizliedz "čaulas uzņēmumu" apkalpošanu Latvijas bankās no pavasara. Jau esošajiem klientiem tiks sniegts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazinat to daļu aptuveni līdz 5%. Tiem, kuri nevarēs pārveidot biznesu īsā laikā, nāksies aiziet no tirgus.    

Ziņu lente
0